Direct naar artikelinhoud

Lorentzen wint 500 meter; na 20 jaar weer olympisch schaatsgoud voor Noorwegen

Twintig jaar na de 1.500-metertitel van Ådne Søndrål heeft Noorwegen weer olympisch schaatsgoud veroverd. Håvard Holmefjord Lorentzen won de 500 meter, nipt voor de verrassende Zuid-Koreaan Min-Kyu Cha. De jonge Chinees Tingyu Gao werd derde. De Nederlandse sprinters konden geen vervolg geven aan het compleet oranje podium van de Spelen van Sotsji.

De Noor Håvard Lorentzen op het podium na het winnen van de 500 meter schaatsen in de Gangneung Oval tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.Beeld anp

De 500 meter op de Gangneung Oval kwam traag op gang, maar eindigde met spectaculaire tijden. De eerste die het stadion in vervoering bracht, was de 24-jarige Cha. Hij verraste met een evenaring van het olympisch record van Casey FitzRandolph: 34,42.

Het bleek nog een fractie sneller te kunnen, bewees Lorentzen. Hij opende trager dan de Zuid-Koreaan, maar reed veruit de snelste ronde (24,67). De Noor eindigde vier jaar geleden nog in de achterhoede op de 500 meter, maar sinds Jeremy Wotherspoon de Noorse sprintequipe begeleid, is zijn niveau omhooggeschoten. Hij werd vorig seizoen al tweede op het WK sprint achter Kai Verbij.

Ik had hoofdpijn en een zere nek, maar ik wil me er niet achter verschuilen. Ik heb er met de rit geen last van gehad. Je zit toch vol adrenaline
Regerend wereldkampioen Jan Smeekens die nu 10e werd

Blessures

De Nederlanders konden de snelle tijden van het toptrio niet bijbenen. De beste Oranjeklant was Ronald Mulder. De winnaar van brons bij de Spelen van Sotsji opende sterk in zijn duel tegen de latere winnaar, maar kon dat in de volle ronde geen vervolg geven. Het bleef bij de zevende plaats. 'Er zaten zoveel foutjes in. Dit kan ik alleen mezelf kwalijk nemen. Het was te rommelig om kampioen te worden', oordeelde Mulder bij de NOS.

Verbij reed in Gangneung zijn eerste wedstrijd sinds hij eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf een liesblessure opliep bij de 500 meter. Bij zijn rentree kwam hij tot de negende tijd: 34,90.

Regerend wereldkampioen Jan Smeekens was vroeg gestart en reed de eerste 34'er van het deelnemersveld: 34,93. Het bleek uiteindelijk slechts goed voor de tiende plaats. De dag voor de wedstrijd was hij hard gevallen. Het had hem whiplashverschijnselen opgeleverd, vertelde hij bij de NOS. 'Ik had hoofdpijn en een zere nek, maar ik wil me er niet achter verschuilen. Ik heb er met de rit geen last van gehad. Je zit toch vol adrenaline.'

Een teleurgestelde Ronald Mulder. Hij werd zevende op de 500 meter.Beeld anp

De mooiste verhalen over de Olympische Winterspelen

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

Knegt wint zilver op de 1.500 meter'Ik moet blij zijn maar ik baal ook'

Beetje saai dat Nederland zoveel schaatsmedailles wint? Het kan erger: deze landen zijn nog dominanter in een sport.

Zo vocht Noorwegen zich terug in de schaatstop
Twintig jaar na de 1.500-metertitel van Ådne Søndrål heeft Noorwegen weer olympisch schaatsgoud veroverd. Eind vorig jaar schreven we al dit stuk over de wederopstanding van het schaatsen in Noorwegen. (+)

Ploegenachtervolging vrouwen

Voorafgaand aan de 500 meter werd de kwartfinale ploegenachtervolging bij de vrouwen verreden. Het Nederlandse trio met Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong maakte indruk. Ze reden met 2.55,61 een nieuw olympisch record. Het was bovendien sneller dan de tijd van de Japanse ploeg, die dit seizoen alle wereldbekerwedstrijden won.

In de halve finale van woensdag treffen de Nederlandse vrouwen de equipe van de Verenigde Staten. Japan neemt het op tegen Canada. Het ligt in de verwachting dat uiteindelijk Japan en Nederland moeten uitvechten wie het goud mee naar huis mag nemen.