19 februari 2018 om 18:55
Luister naar

Sportcolumn: Eindelijk goud

De Canadees Jeremy Wotherspoon (41) was als schaatser actief tussen 1995 en 2010 en wordt gezien als de beste sprinter ooit. Jarenlang was hij de te kloppen man, zeker op de 500 meter. Gezegend met een fantastische techniek reeg het fenomeen titels en wereldrecords aaneen. Maar … (veel kampioenen kennen een ‘maar’), Wotherspoon won nooit een gouden plak op de Olympische Spelen; viermaal eindigden ze voor hem in een deceptie. Oké, de schaatser won nog wel zilver op de Spelen van Nagano (1998), maar dat het daarbij bleef was een grote teleurstelling. Zoiets steekt. En het vervelende: iedereen herinnert je er constant aan. Sven Kramer weer er alles van ...

Dan moet het maar als coach, moet Wotherspoon gedacht hebben. In 2015 werd de Canadees aangesteld als sprintcoach van de Noorse selectie. De Noren, die het winnen inmiddels behoorlijk waren verleerd, konden zijn expertise en ervaring goed gebruiken. Een gouden greep, want alleen al de aanwezigheid van de sprintkoning van weleer maakte wat los. ‘Ik ben erg blij te mogen leren van de beste sprinter ooit’, jubelde schaatster Hege Bøkko.

Wotherspoon ging aan het werk met de Noren. Stap voor stap bracht hij zijn ervaring en kennis over aan zijn leergierige leerlingen, onder wie Håvard Lorentzen. Juist die 25-jarige pupil pakte gistermiddag het goud op de 500 meter. Zijn rit tegen Ronald Mulder was er een om in te lijsten, in de geest van Wotherspoon. Het goud van Lorentzen is daarom niet alleen het lang verwachte goud voor de Noren, maar ook voor Wotherspoon. En mooi, Lorentzen vergat zijn coach na zijn winnende race niet, hij kent de olympische geschiedenis van Wotherspoon, die nu toch nog een gouden randje heeft gekregen: ‘Hij is de beste sprinter ooit … en hij heeft nu goud, finally …’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.