Direct naar artikelinhoud

Kabinet wil de grip op het belastingklimaat terug

Uw politieke nieuwsbrief

Kabinet wil de grip op het belastingklimaat terug
Beeld anp

Goedemiddag,

omdat Nederland wel een aantrekkelijk land wil zijn maar geen belastingparadijs, scherpt het kabinet de regels voor de rulings aan. Intussen is de SGP alweer klaar met de interim-minister van Buitenlandse Zaken.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Dat is zo geregeld.

Kabinet wil de grip op het belastingklimaat terug
Beeld de Volkskrant

EEN AANTREKKELIJK LAND
'Maar geen paradijs'

Is Nederland een belastingparadijs? Ja, zeggen andere EU-lidstaten en de meeste oppositiepartijen al jaren. Nee, roepen opeenvolgende kabinetten net zo hard terug. Maar staatssecretaris Snel van Financiën erkent vandaag wel dat de indruk zo nu en dan gewekt wordt. En dan vooral door de rulings die de Belastingdienst maakt met multinationals.

Snel wil af van het beeld dat in Nederland voor mensen met de juiste contacten aantrekkelijke fiscale deals te sluiten zijn, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer: voortaan mogen zogenoemde rulings met een 'internationaal karakter' alleen gesloten worden met een centrale afdeling van de Belastingdienst. Ook wil hij af van rulings met buitenlandse bedrijven die in Nederland nauwelijks activiteiten ontplooien en alleen als brievenbusfirma gevestigd zijn. De nieuwe regels moeten op 1 januari 2019 ingaan.

Daarbij benadrukt Snel wel dat dit niet het einde van de rulings betekent. Verslaggever Robert Giebels: 'Het kabinet piekert er niet over om daarmee te stoppen.' Het 'vestigingsklimaat' - ook al vaak genoemd in het debat over de dividendbelasting - speelt daarin een voorname rol. 'Het geven van zekerheid vooraf door middel van een ruling is daarvan een belangrijke pijler, schrijft de staatssecretaris. 'Zekerheid vooraf leidt voor een belastingplichtige niet tot een fiscaal gunstiger behandeling.'

Staatssecretaris Snel.Beeld anp

AANSPORING VAN DE DAG
'Niet te lang Kaag'

Premier Rutte wekt sinds vorige week de indruk dat hij alle tijd gaat nemen om een vervanger te zoeken voor Halbe Zijlstra op Buitenlandse Zaken. De regeringscoalitie lijkt dat wel best te vinden, maar dat is buiten de SGP gerekend. Ruttes hulpmotor in een reeks kabinetten, is immers niet blij met de interim-minister en laat dat vandaag ook duidelijk weten.

Die tijdelijke vervanger, Sigrid Kaag (D66), leeft in onmin met de SGP sinds zij als minister voor Ontwikkelingssamenwerking zonder voorafgaand overleg met de Kamer versneld hulpgeld overmaakte aan Palestijnse vluchtelingen.

Zo iemand moet geen dag langer dan nodig minister van Buitenlandse Zaken zijn, liet SGP-senator Diederik van Dijk vandaag weten op de christelijke familiezender Family7. 'Die overgangsperiode moet zo kort mogelijk zijn', waarschuwt Van Dijk de premier. 'En wat ons betreft komt daar een goede vervanger die vooral ook pro-Israël is.'

Gratis suggestie van Van Dijk: 'VVD-Kamerlid Han ten Broeke zou een heel goede zijn. Hij heeft de credits van de SGP op dit terrein.'

Minister Kaag.Beeld anp

RANGLIJST VAN DE DAG
Weer op 1

Vooropgesteld, er zijn verzachtende omstandigheden: de VVD zit landelijk al jarenlang aan het roer en is in de lagere bestuurslagen sterk oververtegenwoordigd in de bestuursportefeuilles financiële en economische zaken. De liberalen komen daardoor relatief vaker in aanraking met verleidingen dan bestuurders van andere partijen.

Maar toch zal het liberale partijkantoor in de week na de val van Halbe Zijlstra niet bepaald uitkijken naar de nieuwe Vrij Nederland van deze week: daarin staat dat de VVD in 2017 met elf politici opnieuw de meeste affaires achter haar naam had. Dat blijkt uit de jaarlijkse 'Politieke integriteits-index' van het maandblad.  Het is het zesde jaar op rij dat de liberalen de lijst aanvoeren.

De fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Klaas Dijkhoff, greep die klassering zondag in College Tour nog eens aan om zijn partijgenoten te waarschuwen: spreek elkaar aan op 'fout gedrag'.

Intussen loopt het onderzoek nog naar de woningverhuurpraktijken van VVD-Kamerlid Wybren van Haga.

Wybren van Haga.Beeld anp

EXPORTPOLITIEK
De Dieren

De Partij voor de Dieren is al enige tijd de snelst groeiende partij over de grens, ons voornaamste politieke exportproduct. Vandaag zag de negentiende buitenlandse zusterpartij het licht: DierAnimal strijdt vanaf nu in België voor de natuur, het milieu en de dieren.

'De tweetalige politieke partij DierAnimal wil de dierenrechten in de Belgische grondwet verankeren en onder meer een einde maken aan de intensieve veehouderij en dierproeven', laat de Nederlandse hoofdvestiging weten.

Een eerdere poging om een Belgische dierenpartij op te richten leidde niet tot succes. Maar dat was zelfs nog voordat Marianne Thieme in Nederland de primeur had met de politieke doorbraak, in 2006. Sindsdien is ook in België het speelveld veranderd, hopen de initiatiefnemers.

Marianne Thieme.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.