© STEFAAN BEEL

Organisatrice Gent - Wevelgem komt met revolutionair voorstel: “Kijk voor 1 euro mee via de helm van Sagan”

Laat alle renners voortaan met een ingebouwde camera in hun helm rijden en geef de kijker de kans om door die camera’s de koers te volgen, alsof ze door de ogen van de renners zelf kijken. Met dat voorstel wil Griet Langedock (41), medeorganisator van Gent - Wevelgem, meer geld en interesse voor de koers genereren.

gfr

“Stel je voor dat je bij de renners een camera in de helm zou inbouwen. Niet op de fiets, die beelden spreken niet tot de verbeelding, maar figuurlijk in het hoofd van de renner. Technisch is dat perfect mogelijk. Het publiek kan dan meekijken, meevoelen met de race. Als kijker zit je mee in de ontsnapping, of je ziet een andere renner wegrijden. Je volgt de blikken van de renners wanneer ze al dan niet besluiten om erachteraan te gaan. De tv-uitzending zal er niet onder lijden, die blijft noodzakelijk om het overzicht te bewaren. Maar het geeft je wel de kans om jouw favoriet(en) maximaal te volgen op je gsm, tablet of laptop.”

Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, stelt Langedock een prijs voor van 1 euro per renner die je zou volgen per koers. “Ik ben ervan overtuigd dat je snel één miljoen mensen zult hebben die in pakweg de Ronde van Vlaanderen in het hoofd willen zitten van Gilbert, Sagan en/of Van Avermaet. Dat betekent dan meteen ook één miljoen euro inkomsten extra, voor één koers, hé. En uiteraard moeten er ook abonnementformules mogelijk zijn: dat je jouw favoriet een volledig seizoen volgt, bijvoorbeeld. Het grootste deel van die gelden zou dan kunnen terugvloeien naar de ploegen, en dan 10 procent voor de organisatoren. Daar moet de wielerwereld naartoe: de zogenaamde gamification van de koers.”