Moskou blijft verantwoordelijkheid neerhalen MH17 ontkennen

© AFP

Moskou blijft erbij: er waren geen Russische soldaten betrokken waren bij het neerhalen van vlucht MH17.

rdc

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders en 6 Belgen. De fatale vlucht was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Maleisië.

Wilbert Paulissen van het Joint Investigation Team (JIT) maakte vanmiddag de resultaten van het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 bekend. Volgens het team is de installatie waarmee de Buk-raket werd gelanceerd, afkomstig van het Russische leger.

De installatie was onderdeel van de 53ste ‘anti aircraft missile brigade’ van de Russische federatie in Koersk.

Het JIT heeft nu vier vragen: wie maakte deel uit van de bemanning, met welke instructie ging die bemanning op pad op de dag van de crash, wie was verantwoordelijk en wie heeft meer informatie over procedures en verantwoordelijkheden binnen de brigade? Het onderzoeksteam hoopt op reacties van mensen die op een of andere manier betrokken zijn geweest bij het gebruik van de Buk-lanceerinstallatie.

De personen achter het neerhalen van vlucht MH17 staan ‘binnen vijf jaar’ voor de rechter, zei Fred Westerbeke, hoofdofficier bij het Landelijk Parket in Nederland en onderzoeksleider van het JIT. ‘Het onderzoek zit in de laatste fase.’ Eerder werd al duidelijk dat de rechtszaak in Nederland zal plaatsvinden, waarschijnlijk in Den Haag.

Moskou ontkent

Rusland heeft al gereageerd op het onderzoek. Het ontkent dat een Russische raketinstallatie ooit de grens met Oekraïne heeft overgestoken. Het ministerie van Defensie herhaalt dat geen Russische soldaten betrokken waren bij het neerhalen van vlucht MH17.

Volgens Moskou nis het duidelijk wie wel verantwoordelijk is: Oekraïne. Ooggetuigen zouden hebben aangegeven dat het projectiel werd afgevuurd vanuit een gebied dat in handen was van Oekraïense regeringstroepen. 'Tijdens de samenwerking met de Nederlandse politiediensten heeft Rusland overweldigend bewijs gepresenteerd dat aantoont dat Oekraïense BUK-systemen zijn gebruikt', citeert het staatspersbureau TASS uit een verklaring van het ministerie.