Direct naar artikelinhoud
Column

Oranje is er wel eens beter aan toe geweest. Gelukkig gaat het bij een EK niet alleen over voetbal

Paul Onkenhout - column - artikel

De eerste symptomen van de Oranjekoorts zijn voelbaar. Wesley Sneijder heeft afgetrapt en een meezinger opgenomen. De recordinternational deed dat samen met een naamgenoot, Wesly Bronkhorst, een zogenaamde volkszanger uit Amsterdam.

Het nummer van de boezemvrienden Wes & Wes heet Ik ben net als jij (Ich bin wie du) en bouwt voort op een klassieker uit de vorige eeuw, Ich bin wie du van Marianne Rosenberg. Wesley rapt een stukje, Wesly zingt. Ze traden op bij Radio 538 en waren te zien in Shownieuws om hun inhaker te promoten.

Daaroverheen kwam donderdag de bekendmaking van de selectie voor het EK in Duitsland; de voorlopige selectie, maar de Oranjewatchers hadden er alvast een lekkere kluif aan. Bondscoach Koeman had op veilig gespeeld, was een van de voornaamste conclusies, tenminste, in de traditionele media. De ‘old soldiers’ van Koeman hadden de voorkeur gekregen, oordeelde VI.

Elders, op de voetbalsites die het naast reclames voor gokbedrijven van de kliks moeten hebben en hun kopij deels putten uit platform X, was de toon scherper. ‘Dit is echt een schandaal’, was een van de koppen. De woedeaanval van een gast met een paar volgers bleek te zijn veroorzaakt door de afwezigheid van Joshua Zirkzee in de selectie van Koeman. Andere twitteraars vonden het een schandaal dat Crysencio Summerville, Justin Kluivert en Thijs Dallinga niet waren opgeroepen, een lijst namen die mij niet erg overtuigde.

Oranje is er wel eens beter aan toe geweest, de voortekenen zijn onheilspellend. Als Frenkie de Jong en Memphis Depay niet topfit aan het toernooi beginnen, zijn we de klos, zelfs tegen Polen en Oostenrijk. Een nederlaag tegen het derde land in de groep, Frankrijk, is ingecalculeerd.

Gelukkig gaat het bij een eindronde niet alleen over voetbal. Het bijprogramma in het circus zal ook deze keer overdadig zijn. Benieuwd waar Albert Heijn nu weer mee aan komt zetten, na de Hollandicons van twee jaar geleden. De ‘reclameruimte’ bij de NPO rond het EK is zo goed als uitverkocht, meldde het ANP deze week. Er wordt door de branche rekening gehouden met talloze ‘inhakers’.

Vorige week al ontdekte het AD dat ons weer een ‘ouderwets Oranjefeestje’ staat te wachten. Het optimisme werd gevoed door het feit dat er in Duitsland weer ‘Oranjecampings’ zullen worden geopend en dat een man, ‘Danny’, in Den Haag alvast was begonnen met het versieren van een straat. Na de bedompte sfeer rond het grauwe winter-WK in Qatar zijn we hard toe aan een ouderwetse Oranjezomer, de pers ook.

Daar gaat ook Wesley Sneijder ons mee helpen, volgens hemzelf althans. Van Ik ben net als jij (Ich bin wie du) komen we niet snel meer af. ‘Dat nummer, in Duitsland, Ich bin wie du, alles klopt. En nou ik er ook nog eens bij, recordinternational. Wat wil je nog meer?’

Ja, wat wil je nog meer. Wie de echte volkszanger is, Wesley of Wesly, is niet goed vast te stellen. Wesley is nauwelijks nog van een volkszanger te onderscheiden, zet ’m in een kantine van een vijfdeklasser en niemand kijkt vreemd op, hooguit als hij zichzelf weer eens recordinternational noemt, zoals bij Shownieuws.

Tussen het gezang van Wesly is Wesley te horen met een korte rap. ‘Schreeuwen met z’n allen met een brok in je keel / met z’n allen uit je dak voor de oranje leeuw / Ich bin wie du, we zullen alles verslaan / laat de buurt ook in hun hempie staan / ein, zwei, drei’! Nog vier weken, ik krijg er zin in.

Over de auteur
Paul Onkenhout was jarenlang voetbalverslaggever en is columnist voor de Volkskrant. Columnisten hebben de vrijheid hun mening te geven en hoeven zich niet te houden aan de journalistieke regels voor objectiviteit. Lees hier onze richtlijnen.