© Bart Van den Langenbergh

400 losgelaten konijnen veroorzaken opschudding in Beerse

In de buurt van De Schrieken in Beerse zijn de voorbije dagen tientallen konijnen opgehaald door opvangcentra. De dieren hadden eerst een privé-eigenaar, maar voor heel wat konijnen moet nieuwe opvang worden gezocht.

Bart Van den Langenbergh

Het Kattenhotel in Sint-Lenaarts, een deelgemeente van Brecht, bekommert zich doorgaans vooral over poezen. Maar momenteel verblijven er ook veertig konijnen, afkomstig van eigenaars uit De Schrieken in Beerse. Tientallen van hun konijnen liepen woensdag vlak bij het gelijknamige natuurgebied rond in het wild. Niet alleen in de wei van de eigenaars, maar ook op de weg en in het nabijgelegen bos.

“Eerst ging het gerucht dat er vijftig konijnen in de wei waren gedumpt, maar dat was niet correct”, legt Greet De Wacker uit, zaakvoerster van het Kattenhotel. “De eigenaar moest maandag in het ziekenhuis worden opgenomen. Hij kweekte konijnen in een achterliggende hangar en heeft de dieren allemaal losgelaten. De konijnen zaten overal, in de wei, in de maïsvelden en ook in het natuurgebied zelf. Een deel van de konijnen is in goede toestand, maar een ander deel is ook ziek. We hebben ter plaatse ook enkele kadavers van dode konijnen laten weghalen.”

“Zwaar overroepen”

In totaal zijn er 150 konijnen weggehaald in Beerse, ook door een Nederlandse organisatie. De milieupolitie van de regio Turnhout kwam ook al ter plaatse. Volgens Roger Leys, korpschef van de politieregio Turnhout, is de situatie wel degelijk onder controle. “De hele situatie is zwaar overroepen”, benadrukt Leys. “De konijnen zijn niet zomaar losgelaten. De eigenaars doen hun uiterste best en werken goed mee. Er is uiteindelijk maar één dood konijn gevonden.”

Burgemeester Marc Smans (N-VA) van Beerse stelt zich wel vragen bij de hele situatie. “Het zou gaan om in totaal vierhonderd konijnen die daar werden ondergebracht. Als je zoiets wil doen, moet er zeker een vergunning voor worden aangevraagd”, denkt Smans. “We moeten ook vermijden dat deze dieren nu in de natuur terechtkomen.”

Gisteren liep nog een aantal konijnen vrij rond. In de wei, maar ook op de weg naast het terrein aan De Schrieken. Al ging het niet meer om een massa dieren.

“Hopelijk kan voor de rest van de konijnen een oplossing worden gevonden”, vertelt De Wacker. “Het is daar echt uit de hand gelopen. Deze konijnen kunnen niet overleven in de vrije natuur, omdat het echte huiskonijnen zijn.”

Opvang gezocht

“Als je ze laat doen, lopen er binnen een aantal weken honderden konijnen rond. Het gezegde ‘kweken als konijnen’ klopt echt wel”, waarschuwt De Wacker. “Wij hebben van de opgevangen konijnen de mannetjes gescheiden van de vrouwtjes. Na tien dagen kunnen ze worden gevaccineerd. Ze worden ook gecastreerd of gesteriliseerd.”

Het Kattenhotel zoekt na de verzorging en vaccinatie van de dieren opvang. “We zoeken onder meer gezinnen die zich onder bepaalde voorwaarden willen ontfermen over de konijnen.”