Regering legt laatste hand aan noodwetgeving: “We bereiden ons voor op grote gevolgen van harde brexit”

© Photo News

De belangrijkste ministers van de federale regering leggen de laatste hand aan de nodige wetteksten die ons land moeten voorbereiden op een brexit zonder akkoord, en leggen die vrijdag een eerste keer voor aan de ministerraad. Dat heeft premier Charles Michel woensdag aangekondigd na afloop van het Kernkabinet.

gjs

Concreet gaat het om maatregelen voor onder meer de douane, het voedselagentschap FAVV en de departementen economie, werk en sociale zekerheid. Die zullen de meeste gevolgen ondervinden als het Verenigd Koninkrijk eind maart zonder deal uit de Europese Unie tuimelt, klonk het.

De voorbereidende wetteksten zijn af of bijna af, en worden vrijdag voor het eerst voorgelegd aan de hele ministerraad. Bedoeling is om ze te bespreken, zo snel mogelijk te finaliseren en dan in de volgende weken nog voor de Raad van State en het parlement te brengen.

Extra middelen

De premier zal het parlement ook vragen om extra middelen vrij te maken voor de brexitmaatregelen. Omdat de regering in lopende zaken is, wordt nu gewerkt met voorlopige twaalfden. Maar middelen om de gevolgen van de brexit op te vangen, zitten daar niet in.

“Het is dus nodig om ons voor te bereiden op de gevolgen die een mogelijke harde brexit zal hebben op ons land”, zei Michel. “Daarom gaan we een duidelijke wetgeving voorbereiden zodat we de impact kunnen beperken. We zijn deze zomer al begonnen met het voorbereiden van maatregelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen