Unicum: Sint-Jorisgilde Oostmalle heeft nu drie nog levende keizers in rangen: “En ik kan nochtans niet zo goed schieten”

Oostmalle -

Marc Michiels (75) werd gevierd als nieuwe keizer van de Sint-Jorisgilde van Oostmalle. De gilde telt nu samen met Ward Kenis en Marc Van Tichelen liefst drie levende keizers. Een unicum, als je weet dat afgelopen 501 jaar de Sint-Jorisgilde van Oostmalle slechts vijf keizers had, inclusief de drie nu nog levende.

De Sint-Jorisgilde Oostmalle vierde vorig jaar zijn 500-jarig bestaan. Met honderd leden heeft Oostmalle nog een bloeiend gildeleven. Dat er in één generatie drie keizers worden gekroond in de Sint-Jorisgilde is uniek. “We weten ook niet hoe dat komt”, zegt griffier Karel De Winter. “Leefden de mensen vroeger niet lang genoeg om keizer te worden? Was er toen te veel concurrentie? Je moet om keizer te worden drie keer ononderbroken de koningschieting winnen. Marc Michiels was koning van 2015 tot 2018, van 2018 tot 2022 en van 2022 tot 2024. Door corona duurde zijn tweede termijn een jaar langer, maar we hebben het ritme gerespecteerd en sluiten daarom zijn derde koningschap een jaartje vroeger af.”

Keizer Marc Michiels met keizerin Leen Adriaensen.© kma

Karel De Winter ziet als mogelijke verklaring een verbetering van het materiaal. In Oostmalle schieten ze met de kleine kruisboog op de staande wip. “Je moet dan een gaai afschieten twintig meter hoog”, vertelt Marc Michiels zelf. “Nochtans ben ik niet zo’n goede schutter.”

Voor het leven

Keizer ben je voor het leven. Leen Adriaensen, de vrouw van Marc, is nu keizerin. De vijfde keizer van de Sint-Jorisgilde is een echte verenigingsmens. Hij is voorzitter van Den Grooten Buurt, richtte mee de huidige Chiro op en is actief in het dagelijks bestuur van Domein de Renesse.

Marc Van Tichelen is ook keizer voor het leven.© kma

“Marc is een ware gildebroeder”, zegt Karel De Winter.

Op tweede pinksterdag is er een nieuwe koningschieting. Hier komt de nieuwe keizer niet meer voor in aanmerking, want wie keizer is, kan geen koning meer worden, omdat het keizerschap het allerhoogste is.

De viering begon met een kerkelijke dienst, voorgegaan door pastoor Frans Wouters. Hij zegende de zilveren keizersbreuk die Michiels mocht omhangen. Frans Wouters is een jaargenoot van Marc Michiels en vierde vorige week zijn 75ste verjaardag. Officieel is pastoor Wouters nu met pensioen. “Maar ik heb aangegeven dat ik het kerkelijk jaar nog tot eind juni uitdoe”, vertelt de dorpsherder, die samen met andere jubilarissen gevierd zal worden in de eucharistie van volgende week zondag. Ook de twee laatste zusters van Immaculata in Oostmalle die naar woonzorgcentrum Mariënhove in Westmalle vertrekken, worden dan uitgezwaaid.

Marc Michiels met pastoor Frans Wouters, beiden zijn even oud.© kma

Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) kwam keizer Marc Michiels feliciteren. “Je weet dat ik als Vlaams-nationalist liever een keizer dan een koning heb”, grapte ze. (kma)

Ereburgemeester Harry Hendrickx is ook gildebroeder. Om zijn hals hangt een gaai.© kma

Marc Michiels toont zijn keizersbreuk aan burgemeester Sanne Van Looy.© kma

Keizer Marc Van Tichelen met Sint-Joris op zijn paard om de hals.© kma

In Malle hoort er altijd een trappistje bij als er gevierd wordt.© kma

“Er moeten in Oostmalle goede schutters wonen”, speechte deze gildebroeder.© kma

Het was goed dansen in de zon.© kma

De burgemeester krijgt nog wat toelichting over het gildeleven.© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners