Direct naar artikelinhoud

Een bijrol vindt Martina wel even fijn

Op zijn eerste NK indoor zag Churandy Martina op de finishfoto dat de 60-metertitel niet voor hem was. Heel erg vond de sprinter dat niet. Hij werkt met zijn nieuwe coach toe naar de EK in Berlijn en droomt van Tokio 2020.

Hij droomt van zijn vijfde olympische deelname in Tokio
Beeld Jiri Buller

In alle rust kleedde Churandy Martina (33) zich zaterdagmiddag om in de mixed zone. Tegelijk beantwoordde hij ontspannen vragen over de NK indoor, waaraan hij zojuist voor het eerst in zijn lange atletiekloopbaan had deelgenomen.

De sprinter, die in drie drie olympische finales 200 meter uitkwam tegen Usain Bolt, opereerde in Apeldoorn in de luwte. De meest aandachte ging uit naar Dafne Schippers.

De bijrol voor Martina was symbolisch. De atleet is net de weg ingeslagen die hem naar zijn gedroomde vijfde olympische deelname (Tokio 2020) moet leiden. Aan het begin van die route draait het bij Martina nog niet om het opeisen van de hoofdrol, bleek op de NK in Apeldoorn.

Indoorwedstrijden

Martina liep de 60 meter. Op de kortste sprintafstand werd hij zaterdag verrassend nipt verslagen. Drie sprinters, onder wie Martina, kwamen in dezelfde tijd over de streep: 6,70. De titel ging naar Chris Garia (25), oud-speler van het Nederlands honkbalteam en bezig aan zijn eerste jaar als fulltime atleet. Martina moest genoegen nemen met de tweede plek. Zijn tijd was 0,07 seconde te traag om zich te plaatsen voor de WK indoor in Birmingham, over twee weken.

Een teleurstellend NK, dus? 'Nee, jongen', zegt Martina opgewekt. 'Ik zou niet eens meedoen, had een blessure. Sinds vorige week kan ik weer lopen. Het is nog niet helemaal weg, maar ik kon hier doen wat ik moest doen.' Met zijn nieuwe coach Bart Bennema had hij voor de NK al besproken dat kwalificatie voor de WK indoor dit seizoen geen doel was.

Dat hij überhaupt indoorwedstrijden loopt, is een bijzonderheid. Net als veel andere atleten met wortels in het Caribisch gebied verkiest Martina de buitenlucht boven hallen. Alleen in 2010 en 2016 liep hij relatief veel indoorwedstrijden, vooral om op de korte, explosieve nummers te werken aan zijn start en snelheid. Zijn beste tijd liep hij acht jaar geleden: 6,58.

Het voelt goed, de trainingen gaan goed. We werken nu bijvoorbeeld wat aan mijn start, doen veel aan techniek en ik loop meer
Churandy Martina over zijn nieuwe coach Bart Bennema

Coachwissel

Dit jaar is de reden anders. Martina en Bennema willen elkaar via indoorwedstrijden beter leren kennen. Bennema: 'Hoe gaat hij om met pijntjes, een mindere race of een slechte start? Wat moet ik dan zeggen en wat vooral niet? Het is beter dat nu te ontdekken dan pas in juni, als het er echt om gaat.'

Martina wisselde in oktober vorig jaar op eigen initiatief zijn coach Rana Reider in voor Bennema, de man die Dafne Schippers naar de sprinttop bracht. 'Ik wilde gewoon een andere prikkel', zegt de sprinter erover. 'Ik ben er blij mee. Het voelt goed, de trainingen gaan goed. We werken nu bijvoorbeeld wat aan mijn start, doen veel aan techniek en ik loop meer.'

Tokio is natuurlijk zijn droom, maar het belangrijkste is dat hij competitief wil blijven
Coach Bart Bennema

Bennema is eveneens enthousiast over de samenwerking. Martina is met zijn 33 jaar met afstand de oudste en succesvolste atleet die hij onder zijn hoede heeft. Die status is voor hem geen reden de Curaçaoënaar anders te behandelen dan zijn andere atleten. Bennema: 'Hij wil ook niet meer aandacht dan anderen, Churandy vertrouwt de coach volledig. Ik probeer de dingen wat anders aan te vliegen. Het is voor hem bijvoorbeeld belangrijk dat hij af en toe even iets minder doet. Na drie loopjes zeg ik weleens: het is goed.'

Voorzichtig en vooral blessurevrij wil Bennema zijn topsprinter naar het hoogtepunt van dit seizoen brengen, de EK in Berlijn in augustus. Op de 100 meter is hij titelverdediger: 'Tokio is natuurlijk zijn droom, maar het belangrijkste is dat hij competitief wil blijven', zegt Bennema. 'We bekijken het stap voor stap. Laten we eerst maar eens goed zijn op de EK.'

7 honderdste

van een seconde was Martina te langzaam om zich te plaatsen voor de WK indoor in Birmingham, over twee weken.

Churandy Martina na het winnen van de 100 meter finale op het NK Atletiek (2016) in het Olympisch Stadion.Beeld anp

Achtste nationale titel Dafne Schippers

Dafne Schippers veroverde zaterdag haar achtste nationale titel op de 60 meter in een tijd van 7,09. Dat is slechts 0,02 seconde boven de snelste seizoenstijd. Vorige week liep Schippers 7,17 in haar eerste indoorwedstrijd sinds 2016. Schippers zei na haar wedstrijd dat ze tevreden was met haar 'heel nette race'. Schippers: 'Misschien was mijn reactie niet de snelste. Er moeten nog wat puntjes op de i voor de WK.' Ze wilde zichzelf niet als topfavoriet voor de wereldtitel bestempelen: 'Het is de 60 meter. Eén foutje en je bent gezien. Voor mij is nu het belangrijkste dat ik goed in mijn vel zit.' De 25-jarige Utrechtse oogde ontspannen. Ze beschreef het huidige seizoen als een jaar waarin ze 'een klein beetje kan ademhalen' en 'vooral kan doen wat ik leuk vind'. Schippers: 'De afgelopen twee jaren waren heftig. Alles om me heen is veranderd. Ik leer daar nu beter mee om te gaan en kan steeds meer genieten.' Zondag loopt Schippers in Glasgow de laatste wedstrijd voor de WK. Daar treft ze de gehele wereldtop.