LIVE OEKRAÏNE. Volg hier al het nieuws over de oorlog

Volg hier alle recente ontwikkelingen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de voet.

red

Moeder en kind omgekomen bij Oekraïense droneaanval in Russische grensregio


Bij een Oekraïense droneaanval op het Russische dorp Oktjabr'skij, in de grensregio Belgorod, zijn een moeder en haar vierjarige kind om het leven gekomen. Dat heeft de regionale overheid vrijdagochtend meegedeeld.

Bij de aanval werd een auto met vier inzittenden getroffen, zegt gouverneur Vjatsjeslav Gladkov. De moeder stierf ter plaatse, haar vierjarige kind overleed in het ziekenhuis.

Volgens de gouverneur werd met een andere Oekraïense drone ook een benzinestation aangevallen in de buurt van het dorp Bessonovka.

Oekraïense aanvallen doden vier vrouwen in Donetsk

Bij Oekraïense aanvallen op Donetsk, een door de Russen bezette stad, zijn donderdag vier vrouwen gedood, maakten de door Moskou aangestelde autoriteiten bekend op Telegram.
Donetsk is sinds 2014 bezet door Russische of pro-Russische troepen en ligt op minder dan tien kilometer van de oostelijke frontlinie waar hevig wordt gevochten.
De vier vrouwen werden volgens de pro-Russische autoriteiten gedood aan een bushalte.
Bij de aanval raakten ook twee mensen gewond.
Het hoofd van het pro-Russische regionale bestuur, Denis Poesjilin, beschreef de aanvallen op sociale netwerken als "barbaars" en gaf het Oekraïense leger de schuld.
Oekraïne reageerde niet.

"NAVO-bondgenoten steeds dichter bij het sturen van troepen naar Oekraïne om Oekraïense troepen te trainen", schrijft The New York Times

De positie van de Oekraïense strijdkrachten is er in de afgelopen weken op achteruit gegaan door de versnelling van Rusland en een tekort aan troepen. Daarom hebben Oekraïense functionarissen hun Amerikaanse en NAVO-collega's gevraagd om 150.000 nieuwe rekruten dichter bij de frontlinie te helpen opleiden, zodat ze sneller kunnen worden ingezet. De Verenigde Staten antwoorden daarop tot nu toe 'nee', maar volgens generaal Charles Q. Brown Jr., de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, lijkt het sturen van trainingsmogelijkheden door de NAVO onvermijdelijk. Dat schrijft The New York Times. "We zullen er uiteindelijk komen, na verloop van tijd," zei hij.

Op dit moment zou dat moeilijk zijn. Die NAVO-manschappen zouden namelijk een doelwit kunnen worden, waardoor kostbaar luchtafweer geschut zou ingezet moeten worden om hen te beschermen. 

De VS willen voorlopig op die manier niet meegesleurd worden in de oorlog. Maar de Franse president Emmanuel Macron gaf al meermaals aan dat er "niets mag worden uitgesloten" als het gaat om het sturen van Westerse troepen. Ook de Estse regering heeft het niet uitgesloten om troepen te sturen om de taken ver achter de frontlinie over te nemen. En ook Litouwen staat er eventueel achter om trainers naar Oekraïne te sturen. 

Russische defensie-industrie gaat sneller vooruit dan het Westen, zegt NAVO-functionaris

Rusland gaat sneller vooruit als het gaat om het vergroten van zijn industriële capaciteiten in de defensiesector dan Europa en Noord-Amerika, vertelde Rob Bauer, voorzitter van de militaire commissie van de NAVO, donderdag op een persconferentie.

Rusland heeft niet de aantallen voor doorbraak in Charkov, zegt top NAVO-commandant

Het Russische leger beschikt niet over de nodige aantallen voor een strategische doorbraak in de regio rond Charkov in Oost-Oekraïne, aldus Christopher Cavoli, de hoogste geallieerde bevelhebber van de NAVO in Europa, op donderdag.
Na afloop van een NAVO-bijeenkomst in Brussel zei Cavoli dat hij erop vertrouwde dat de Oekraïense strijdkrachten hun linies in de regio zouden behouden.

Oekraïne: "Rusland gebruikt burgers als menselijk schild"

Het Russische leger houdt 35 tot 40 burgers vast in de stad Vovtsjansk, in de regio Charkov, en gebruikt hen als menselijk schild om een militair hoofdkwartier te beschermen. Dat zegt de lokale politie donderdag.
"Burgers die probeerden te vluchten uit door Rusland bezet gebied worden gevangen gehouden. Volgens de eerste gegevens zijn het er 35 à 40. De Russen houden ze samen op één plek als menselijk schild, omdat het dicht bij hun commandocentrum is," vertelde Serguej Bolvinov, hoofd van de regionale onderzoeksafdeling van de politie, aan de televisie.

Rusland en China zeggen dat ze "escalatie" in Oekraïne willen voorkomen

Rusland en China willen elke nieuwe "escalatie" in Oekraïne vermijden. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van China en Rusland die het Kremlin donderdag heeft gepubliceerd. De verklaring kwam er naar aanleiding van het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan China
Moskou en Peking vinden het volgens hun verklaring "noodzakelijk" om elke beslissing  te vermijden die "kan bijdragen tot een verlenging van de vijandelijkheden en een nieuwe escalatie van het conflict". Rusland beweert dat het de wapenleveringen van het Westen aan Oekraïne zijn die de oorlog verlengen.

Oekraïne beweert Russische opmars in Charkov halt te hebben toegeroepen

Het Oekraïense leger heeft donderdagochtend gemeld dat het de Russische opmars in bepaalde zones in de noordoostelijke regio Charkov een halt heeft toegeroepen. "De situatie in Charkov blijft moeilijk, maar onze troepen zijn erin geslaagd de situatie gedeeltelijk te stabiliseren", aldus legerwoordvoerder Nazar Volosjin.
Volosjin voegde er wel meteen aan toe dat Rusland nog steeds nieuwe aanvalspogingen tracht te ondernemen. Maar het Oekraïense leger voert op zijn beurt tegenaanvallen uit.
Rusland opende op 10 mei een nieuw offensief, hoofdzakelijk in de regio Charkov. Volgens gegevens van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) veroverde Rusland daarbij op een week tijd 278 vierkante kilometer. Het gaat om de grootste terreinwinst in anderhalf jaar.
Intussen beschuldigt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Igor Klymenko het Russische leger donderdag van willekeurige aanhoudingen en executies van burgers in de stad Vovtsjansk in Charkov. 
Voorts is de Oekraïense president Volodimir Zelenski donderdag  afgereisd naar Charkov. Hij heeft er hoge militairen gesproken, meldt hij op Telegram.

Verenigd Koninkrijk: "Offensief in Charkov moet alarmsignaal zijn voor bondgenoten van Oekraïne"

Het Russische offensief in de Oekraïense regio Charkov zou een "alarmsignaal" moeten zijn voor de bondgenoten van Oekraïne. Dat heeft de Britse minister van Defensie Grant Shapps verklaard. Rusland begon op 10 mei met een nieuw offensief in het noordoosten van Oekraïne. Sindsdien hebben de Russen al verschillende dorpen ingenomen. Het Oekraïense leger kampt dan weer met een gebrek aan mankracht en wapens. 

"Ik hoop echt dat het alarmsignaal, dat we de wereld in wilden sturen, nu eindelijk gehoord wordt. Dit is geen oorlog waarbij je het je kan veroorloven om er eerst alle aandacht op te vestigen om je er vervolgens van af te wenden, of te worden afgeleid door een ander conflict", zegt Shapps aan Sky News. "We moeten Oekraïne voortdurend steunen, niet alleen maar periodiek."

Shapps wijst ook op het Amerikaanse steunpakket van 61 miljard dollar (56 miljard euro) dat maandenlang geblokkeerd zat in het Congres. Het heeft "te lang geduurd" voordat de hulp kon worden vrijgemaakt, zegt de minister.

Poetin in China aangekomen voor tweedaags bezoek

De Russische president Vladimir Poetin is donderdag (lokale tijd) in China aangekomen voor een tweedaags bezoek. Hij zal onder meer zijn ambtgenoot Xi Jinping ontmoeten. De verwachting is dat Poetin zal proberen een meer nadrukkelijke steun te verwerven voor zijn oorlog tegen Oekraïne.

Op beelden van de Russische staatszenders is te zien hoe een officiële Chinese delegatie Poetin opwacht op de luchthaven van Peking. Er is ook een erewacht voorzien voor de Russische president.

Poetin brengt donderdag en vrijdag een bezoek aan twee steden: de hoofdstad Peking en de noordoostelijke stad Harbin. Hij zal naast zijn ambtgenoot Xi Jinping ook premier Li Qiang ontmoeten. Het is het tweede bezoek van Poetin aan China in iets meer dan een half jaar. Het is ook zijn eerste buitenlandse reis sinds hij vorige week voor een vijfde keer als president werd beëdigd. 

De economische samenwerking tussen beide landen lijkt vooral cruciaal te zijn voor Rusland, wegens de westerse sancties die na de inval in Oekraïne zijn afgekondigd. De nauwe banden worden in het westen dan ook met groeiende argwaan bekeken. De Verenigde Staten dreigen met sancties tegen buitenlandse bedrijven, vooral banken, die met Rusland samenwerken.
Xinhua

Minstens 25 gewonden bij Russische luchtaanvallen op zuidelijke steden in Oekraïne

Minstens 25 mensen zijn gewond geraakt bij Russische raket- en bomaanvallen op de steden Mykolajiv en Cherson in het zuiden van Oekraïne. Dat meldden lokale bronnen op woensdag. De regionale gouverneur van Cherson legt op Telegram uit dat het in die stad gaat om drie Russische vliegtuigbommen die een woonwijk hebben getroffen. Volgens lokale bronnen werden acht appartementsblokken en huizen, twee scholen en een medische faciliteit beschadigd. Het hoofd van de militaire administratie van Cherson meldt dat daarbij negentien mensen, waaronder een tiener, gewond zijn geraakt. In Mykolajiv veroorzaakte nog een andere Russische raketaanval een hevige brand in een autoreparatiedienst, zeiden hulpdiensten op Telegram. Minstens zes mensen raakten daar gewond.

Al meer dan 50 landen nemen deel aan Zwitserse vredestop voor Oekraïne

Amherd en Scholz bespraken de vredestop in Berlijn
Amherd en Scholz bespraken de vredestop in Berlijn. afp
Meer dan 160 delegaties had Zwitserland uitgenodigd voor zijn top waarop een vredesproces voor Oekraïne zal besproken worden. Die gesprekken zullen volgende maand plaatsvinden, maar ondertussen hebben al meer dan 50 landen hun aanwezigheid bevestigd. Dat zei president Viola Amherd woensdag in Berlijn tijdens een persconferentie met de Duitse bondskanselier Scholz. 

Ze had het over landen uit Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. "Ruwweg de helft van de landen die hebben aangegeven deel te zullen nemen, zijn niet-Europese landen. De lijst zal waarschijnlijk tot het laatste moment blijven veranderen", aldus Amherd. China zou nog geen antwoord hebben gegeven op de uitnodiging. Rusland is niet uitgenodigd op de top die zal plaatsvinden in de buurt van de Zwitserse stad Luzern.

Finland wil reservisten inzetten om grens met Rusland te bewaken

Finland is van plan zijn dienstplichtregels te wijzigen zodat duizenden reservisten kunnen helpen bij het patrouilleren aan de grens met Rusland als er een plotselinge golf migranten komt, zei de regering woensdag.
Finnen die hun dienstplicht bij de grensstrijdkrachten hebben vervuld, zouden in uitzonderlijke omstandigheden kunnen worden opgeroepen om te patrouilleren aan de grens van het Noordse land met Rusland, aldus de regering in een wetsvoorstel.
Finland, dat in april vorig jaar toetrad tot de militaire NAVO alliantie, heeft Moskou ervan beschuldigd migratie te gebruiken als wapen tegen de Noordse natie, een bewering die het Kremlin ontkent.
Finland sloot eind vorig jaar zijn 1.340 kilometer lange grens met Rusland te midden van een groeiend aantal aankomsten uit derde landen zoals Syrië en Somalië via Rusland.

Rusland moet ervoor zorgen dat leger alles heeft om taken in Oekraïne uit te voeren, zegt Poetin

Het Russische leiderschap moet alles doen wat in zijn macht ligt om ervoor te zorgen dat de troepen over alle nodige middelen beschikken om hun taken in Oekraïne met succes uit te voeren, zei president Vladimir Poetin woensdag.
"We moeten maximaal gebruik maken van al onze administratieve middelen om de hoofdtaak te garanderen - het succesvolle werk van onze gevechtseenheden op de contactlijn in het kader van een speciale militaire operatie", zei Poetin tijdens een bijeenkomst over de ontwikkeling van de Russische defensie-industrie.

Russische luchtaanvallen verwonden minstens 17 mensen in het zuiden van Oekraïne

Bij Russische luchtaanvallen op de zuidelijke Oekraïense steden Mykolajiv en Cherson zijn ten minste 17 mensen gewond geraakt, aldus lokale functionarissen op woensdag.
Elf mensen, waaronder ten minste één tiener, raakten gewond toen Rusland Cherson met vliegtuigen aanviel, zei de regionale gouverneur op Telegram. Woongebouwen en een onderwijsinstelling werden beschadigd, zei hij. Los daarvan veroorzaakte een Russische raketaanval een hevige brand in een autoreparatiedienst in Mykolajiv, zeiden hulpdiensten op Telegram. Minstens zes mensen raakten gewond.
Rusland ontkent burgers als doelwit te nemen, maar er zijn duizenden doden en gewonden gevallen tijdens de 27 maanden oude invasie van Oekraïne. 

Blinken kondigt 2 miljard dollar hulp aan voor Oekraïense defensie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft woensdag in Kiev 2 miljard dollar aan militaire hulp aangekondigd om de defensiecapaciteit van Oekraïne te versterken. De hulp moet onder meer dienen om het offensief van de Russische troepen, vooral in het noordoosten van het land, te stoppen.
De hulp, die werd aangekondigd tijdens een persconferentie, maakt deel uit van het enorme pakket van 60 miljard dollar voor Oekraïne dat onlangs na een maandenlange impasse is goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.
Op de persconferentie zei Blinken ook dat Oekraïne zelf moet beslissen of het Rusland wil aanvallen met de wapens die het ontvangt. "We hebben aanvallen buiten Oekraïne niet aangemoedigd of bepleit, maar uiteindelijk is het aan Oekraïne om zijn eigen beslissingen te nemen over hoe het deze oorlog voert", zei hij. Rusland heeft het Westen gewaarschuwd voor elke aanval op zijn grondgebied met westerse wapens.

Zeker twee doden bij Russisch bombardement in grootstad Dnipro

Zeker twee personen zijn om het leven gekomen bij een Russische raketaanval op Dnipro, de grote stad in het centrum van Oekraïne. Dat maakte de gouverneur van de regio Dnipropetrovsk bekend, Serhi Lysak.
"Volgens voorlopige informatie kwamen twee personen om het leven. Er zijn ook gewonden", schreef de gouverneur op sociale media. Hij zei dat ook infrastructuur beschadigd raakte. Bij een aanval in Mykolaïv, in het zuiden, vielen er vijf gewonden.

Oekraïne evacueerde ongeveer 8.000 inwoners wegens Russische aanval in regio Charkov

Oekraïne heeft ongeveer 8.000 personen geëvacueerd in de regio Charkov, sinds Rusland daar op 10 mei een verrassingsoffensief lanceerde. Dat maakten de Oekraïense hulpdiensten bekend. "Het gaat vooral om vrouwen, ouderen, personen met verminderde mobiliteit, personen met een handicap en kinderen", klinkt het.

Zestien huursoldaten uit Sri Lanka gedood tijdens oorlog in Oekraïne

Minstens zestien huursoldaten uit Sri Lanka zijn omgekomen tijdens de oorlog in Oekraïne. Dat meldt Pramitha Tennakoon, de Sri Lankaanse viceminister van Defensie. "We hebben de bevestiging dat 16 huursoldaten zijn gedood," klinkt het.

Rusland rekruteert al langer soldaten uit andere landen om mee te vechten in Oekraïne, om een gebrek aan militairen op te vangen. Volgens Tennakoon werden al minstens 288 militairen uit Sri Lanka gerekruteerd voor het conflict.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER