Foto: VRT NWS

Spontane staking bij AB InBev in Leuven en Hoegaarden: "Werknemers zijn toxisch beleid beu"

In de brouwerijen van AB Inbev in Leuven en Hoegaarden is een spontane staking uitgebroken. De werknemers zijn het toxisch beleid beu, klinkt het. De vakbonden vragen overleg met de directie.

Sinds vanmorgen staat er aan de brouwerij van Hoegaarden een stakerspiket. Een aantal vakbondsmensen blokkeert er de toegang. Ook aan de vestiging in Leuven en in de verschillende depots in het land wordt gestaakt. Het toxisch beleid zou de oorzaak van de staking zijn, klinkt het bij de vakbond.

"De mensen zijn het aanhoudend toxisch beleid beu", zegt Bert Engels van ABVV. "Er is niet meteen een incident dat geleid heeft tot deze staking, maar er is nul respect naar de werknemers. Daarnaast speelt ook de onderbezetting een rol." 

Het stakerspiket in Hoegaarden.
Foto: Vanessa Dekeyzer

Overleg

De vakbonden willen nu overleg met de directie. "Wij vragen dat altijd, maar de directie wil geen overleg", zegt Gert Engels. Lieven Guelinckx van ACLVB beaamt dit: “ACLVB is de vakbond van het overleg, maar van sociaal overleg is er in de brouwerij geen sprake. Op 27 februari was er een verzoeningsgesprek gepland, maar de directie van AB InBev heeft het constructieve bemiddelingsvoorstel dat het verzoeningsbureau had voorgesteld om uit het conflict te raken van tafel geveegd. We zijn enorm ontgoocheld dat een bedrijf van dergelijke omvang geen oplossing wil zoeken. Bovendien heeft dit alles een negatieve invloed op de veiligheid en de gezondheid van de medewerkers.” 

Reactie AB Inbev

"De wilde staking bij een deel van de medewerkers sinds vanochtend is onaanvaardbaar. We geloven sterk in sociaal overleg, maar onverantwoorde acties zoals vandaag staan daar haaks op. Nagenoeg al onze medewerkers werken elke dag om onze geliefde bieren bij de consument te brengen, dit soort acties door enkelingen is buiten proportie", zegt Aron Wils, woordvoerder AB InBev.

Pano
Pano

Wie betaalt de schade van de asbestindustrie?

Ieder jaar vernemen in ons land zo'n driehonderd mensen dat ze asbestkanker hebben. Pano onderzocht of de asbestindustrie haar verantwoordelijkheid opneemt.

Meest gelezen