Direct naar artikelinhoud

Tweede poging stemronde acht UGent levert wéér geen winnaar op. Uitdagersduo trekt kandidatuur in

Rik Van De Walle en Mieke Van Herreweghe (links) en het duo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets.Beeld RV/Geert De Soete, James Arthur

De achtste stemronde - poging twee - in de rectorverkiezingen aan de UGent heeft opnieuw geen winnaar opgeleverd. Uitdagersduo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets gooit de handdoek in de ring en trekt hun kandidatuur voor de rectorverkiezingen in. "We hebben met opgeheven hoofd een positieve campagne gevoerd", meldt Raeymaeckers aan Belga. "Maar het is wat het is."

Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets behaalden vandaag 39,75 procent. Het kandidatenduo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe behaalde 60,25 procent van de stemmen. Een meerderheid, maar in deze hernomen achtste stemronde moesten de kandidaten nog steeds een tweederdemeerderheid achter zich krijgen, ook nadat het kiesreglement werd aangepast. "We verwachten geen grote verschuivingen meer tegen volgende week en aanvaarden deze uitslag", verklaren uitdagersduo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets hun kandidatuurintrekking.

De UGent-leden gingen intussen al negen keer stemmen, maar de achtste stemronde werd dinsdag ongeldig verklaard door een technisch mankement. Gisteren moest die stemronde opnieuw georganiseerd worden, met bovenstaand resultaat zonder winnaar.

De universiteit organiseert volgende week een laatste stemronde waarbij kiezers hun steun voor kandidatenduo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe kunnen uitspreken. Met het oog op de laatste resultaten en het nieuwe kiesreglement lijkt het dus meer dan waarschijnlijk dat zij het rectorschap in de wacht slepen. Bij de volgende stemronde, die maandag start, moet een kandidatenduo meer dan de helft van de stemmen halen.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie