Direct naar artikelinhoud
Fraude in Belgisch voetbal

Advocaat: "Scheidsrechter Vertenten moet meteen vrijgelaten worden"

Scheidsrechter Bart Vertenten.Beeld BELGA

Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, vindt dat zijn cliënt meteen moet worden vrijgelaten, nu het hof van beroep geoordeeld heeft dat onderzoeksrechter Joris Raskin van het fraudeonderzoek in het Belgisch voetbal moet worden gehaald.

Het Antwerpse hof van beroep had vanochtend het wrakingsverzoek dat scheidsrechter Bart Vertenten had ingediend tegen huidig onderzoeksrechter Joris Raskin ontvankelijk en gegrond verklaard. Raskin moet volgens het hof onmiddellijk van het onderzoek naar witwaspraktijken en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal worden gehaald. 

Hans Rieder, de advocaat van Vertenten, vond dat Raskin niet meer objectief en onpartijdig te werk kan gaan, omdat hij bij de start van het onderzoek in januari nog lid was van de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

Hij diende daarom een wrakingsverzoek in, maar Raskin weigerde een stap opzij te zetten. Daardoor moest het hof van beroep in Antwerpen beslissen Raskin in dit dossier als onderzoeksrechter kon aanblijven.

“Meteen vrijlaten”

Rieder vraagt nu ook dat Vertenten meteen vrijgelaten moet worden. “Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat iemand aangehouden blijft, wanneer blijkt dat de man die het aanhoudingsmandaat afleverde, niet onpartijdig blijkt te zijn”, vertelde hij aan de VRT. Donderdag verschijnt Vertenten opnieuw voor de kamer van inbeschuldigingstelling, die moet oordelen over zijn verdere aanhouding.

Rieder wil zich nog niet uitspreken over wat de beslissing van het hof van beroep mogelijk zou kunnen beteken voor het onderzoek. “Ik wil eerst het arrest lezen en dan kijken wat de gevolgen zouden kunnen zijn”, zei hij.

Ook het federaal parket wil eerst het arrest grondig doornemen, voordat het een beslissing neemt over een eventueel cassatieberoep.

Vertenten zit met enkele andere verdachten in hechtenis in het kader van het onderzoek naar voetbalfraude van het federale parket. Hij is in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie en corruptie.