© Joris Herregods

Overval met gijzeling bij tennisclub en in sporthal: politie houdt oefening op zwaar banditisme

Politie, brandweer en medische diensten hebben donderdag een grootschalige oefening gehouden in de buurt van de sporthal van Sint-Amands. Een overval met gijzeling werd er in scène gezet. Omdat het om banditisme ging, kwamen ook de speciale eenheden ter plaatse.

Theo Derkinderen

Het scenario kon zo uit een gangsterfilm komen, maar was tegelijk heel realistisch. “Volgens het draaiboek had tennisclub Savanti net een groot tennistoernooi georganiseerd. In de kantine van de club waren op dat ogenblik nog vier bestuursleden aanwezig. Op het moment dat één van hen naar het toilet ging, vielen er drie gemaskerde en gewapende kerels binnen die uit waren op de ontvangsten van de tennisclub”, licht communicatieambtenaar Nele Moortgat toe. “De drie overvallers dreigden met hun wapen en losten zelfs een schot om hun eisen kracht bij te zetten. In het tumult dat ontstond, raakte ook één van de bestuursleden gewond. Hij liep een schotwonde op. Tegelijk kon de man die op het toilet zat telefonisch alarm slaan bij de noodcentrale en werd de politie gealarmeerd.”

© Joris Herregods

Alle beschikbare ploegen van politiezone Klein-Brabant werden ter plaatse gestuurd. Bij hun aankomst waren de daders nog aanwezig in de club. Zij namen de politie zelfs onder vuur. “Eén verdachte kon uiteindelijk snel overmeesterd worden, maar de twee anderen hadden hun kans gezien om drie van de vier bestuursleden te gijzelen. Ze zijn naar de woning van de huisbewaarder van de sporthal gelopen en hielden hun gijzelaars daar onder schot”, gaat Moortgat verder.

Ook brand

Politie en hulpdiensten slaagden er vrij snel in om het gewonde slachtoffer van de overval uit de kantine van tennisclub Savanti te evacueren. Alsof de overval en gijzeling nog niet voldoende waren, brak er ook een brand uit in de chalet van de tennisclub. De brandweer kon de (fictieve) brand uiteindelijk snel doven. Maar ook zij moesten rekening houden met de gewapende mannen die zich op het terrein van het sportcentrum verschansten.

Speciale eenheden

De politie omsingelde de sporthal om te vermijden dat de daders zouden kunnen vluchten. Omdat het om een gijzeling ging, kwamen ook de speciale eenheden van de federale politie ter plaatse. Zij konden uiteindelijk vrij snel een einde maken aan de gijzeling en de gijzelaars levend uit de handen van de gijzelnemers redden.

© Joris Herregods

“We zijn blij dat de speciale eenheden wilden deelnemen aan deze oefening. Het gebeurt niet zo vaak dat ze aan zo’n oefeningen deelnemen”, gaat ambtenaar noodplanning Tinneke Dereymaeker verder. “Het belang van zo’n oefening is dat de verschillende disciplines met elkaar moeten samenwerken. De politie weet wat ze moet doen, de brandweer kent haar taak en ook de speciale eenheden hebben hun opdrachten. De bedoeling is dat alle diensten bij grote incidenten op elkaar zijn afgestemd. Daarom dat we ook regelmatig oefeningen houden. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat de informatiedoorstroming vanuit de meldkamer naar de ploegen op het terrein vlot verloopt. Ook dat aspect maakt deel uit van het hele opzet.”

De hele operatie werd ter plaatse gecoördineerd vanuit een commandocontainer.

De oefening duurde tot in de vooravond. Na afloop vond er al een kleine debriefing plaats. Een grote evaluatie volgt over enkele weken. “Het is voorlopig nog te vroeg om al iets te zeggen over het verloop van de oefening en wat er goed of minder goed is verlopen. Alle disciplines werden door observators in de gaten gehouden. Die bevindingen zullen grondig geanalyseerd worden.”

Binnenkort in Ter Dilft

Op maandag 7 mei (‘s avonds) wordt er een grootscheepse oefening gehouden in het cultuurcentrum Ter Dilft in Bornem. Voor die oefening worden nog veel figuranten gezocht. Wie wil deelnemen kan een mailtje sturen: noodplanning@klein-brabant.be

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods