© BERT DE DEKEN

Gift van 45.000 euro voor aankoop natuurgebied

Een cheque van 45.000 euro in ontvangst mogen nemen, het overkomt niet iedereen. Rik Hendrix, conservator van Natuurpunt, straalde toen hem die eer te beurt viel. Het geld is bestemd voor de aankoop van 20 hectare natuurgebied.

Guy Van Nieuwenhuysen

Het Turnhouts Vennengebied is nu al de parel aan de Turnhoutse kroon. Een prachtig natuurgebied in het noorden van de stad, dat steeds meer bezoekers lokt. Natuurpunt beheert het gebied, dat ruim 400 hectare groot is, en is eigenaar van ongeveer de helft ervan. Dat gebied wordt in één klap met ongeveer 20 hectare uitgebreid, dankzij een gift van energiebedrijf Lampiris.

“Lampiris is een groene-energiebedrijf, dat alles verkoopt wat de energiefactuur doet dalen”, zegt Cynthia Beuckelaers, die de communicatie van het bedrijf verzorgt en de cheque mocht overhandigen. “We hebben ons geëngageerd om voor elke nieuwe klant die we in juni en juli aanwierven, 15 vierkante meter natuurgebied in Vlaanderen aan te kopen.”

Erfenis

Natuurgebieden kun je overal in Vlaanderen aankopen, maar deze keer viel de keuze op Turnhout, waar Natuurpunt al jaren erg goed werk levert. “We gebruiken het geld van Lampiris voor de aankoop van een gebied van ongeveer 20 hectare in het Ravels Kamp”, licht conservator Rik ­Hendrix toe. “Dat gebied sluit aan bij het Langven, waar we nu al 12 hectare beheren, en bij het vliegveld van Weelde, waar het Agentschap Natuur en Bos de natuur beheert.”

De gift van Lampiris is uitzonderlijk. “Twee jaar geleden hebben we al eens een belangrijke gift gehad uit een erfenis”, weet Rik Hendrix. “Maar ik kan me verder geen enkele gift van die omvang herinneren.”

Wandelpaden

Het terrein dat Natuurpunt met de cheque van Lampiris aankoopt, is op dit ogenblik overwoekerd met exoten, zoals de Amerikaanse vogelkers. “Ik vermoed dat het ons nog zo’n vijf jaar gaat kosten om het terrein opnieuw in te richten”, zegt de conservator. “We moeten een beheersplan opstellen en subsidies aanvragen. Dat kost ons al anderhalf jaar. We willen er een parkgebied met verspreide bossen van maken. Het gebied sluit aan bij een woongebied, de Kampheidelaan. We willen er dus zeker ook wandelpaden aanleggen.”

De nieuwe aankoop komt er exact dertig jaar nadat het Zwart Water als eerste natuurgebied werd aangekocht. “Ook dat was toen een terrein van 20 hectare”, merkt schepen van Leefmilieu Hannes Anaf (sp.a) op. Het Turnhoutse stadsbestuur is de ontwikkeling van het Turnhoutse Vennengebied erg genegen. “Turnhout helpt ons bij het opstellen van een nieuw Life-dossier”, verklapt ­Richard Vergaelen, voorzitter van Natuurpunt Turnhout. “We hopen opnieuw Europese middelen naar Turnhout te krijgen om de natuur in het noorden van de stad verder uit te bouwen.”

De belangstelling voor dat uitgebreide natuurgebied neemt trouwens sterk toe. Dat merkt Richard Vergaelen aan het succes van de Klein Engelandhoeve, waar wandelaars na hun inspanning terechtkunnen voor een drankje.