© Photo News

Ongeschoolde arbeider betaalt méér sociale bijdrage dan profvoetballer: oud-speler Luc Millecamps gedegouteerd

Het dossier in onze weekendkrant over de fiscale begunstiging voor de sowieso al dik betaalde voetballers slaat ook ex-speler Luc Millecamps (66) met verstomming. “Ik zal er ook wel voordeel van hebben gehad. Maar zoals ze nu betaald worden: dan is het wraakroepend.”

Frank Buyse

Luc Millecamps voetbalde tussen 1969 en 1986 voor SV Waregem – intussen Zulte Waregem – en verzamelde als Rode Duivel 35 A-caps. “Ik heb in die hele periode nauwelijks of geen RSZ betaald”, aldus de Zultenaar, die het voetbal altijd heeft gecombineerd met een job op de boekhouding van staaldraadproducent Bekaert en later voor de CD&V in de gemeentepolitiek terechtkwam. Hij was onder meer schepen van Sport. “Ik zou niet veel overgehouden hebben. Ik zal wel meer hebben verdiend met het voetbal dan met mijn job als boekhouder, maar wat sommige Belgische voetballers nu op één jaar verdienen, dat haalde ik bij manier van spreken in mijn hele voetbalcarrière niet.” Millecamps verdiende bij benadering nauwelijks 2.000 euro per maand, zonder premies. “En die premies waren het belangrijkste. Laten we zeggen dat ik met mijn voetbal een schoon huis heb verdiend. Dat dit voor een deel kon omdat ik geen RSZ moest betalen, kan best. Men wilde voetballers, die maar konden verdienen tot hun 35ste, een extra voordeel gunnen. Maar het grootste voordeel, de zogenaamde Assubel-gelden (een deel van het loon kwam in een groepsverzekering, die de voetballers op het einde van hun carrière als pensioen kregen uitgekeerd, nvdr.), werd pas ingevoerd na mijn carrière. Daar heb ik niet van kunnen profiteren. Veel van mijn ploegmaats wel.”

© Photo News

Dat een Belgische profvoetballer intussen gemiddeld 377.000 euro per jaar verdient, maar daar nauwelijks 10.421 euro (868 euro per maand) RSZ op betaalt, daar kan de ex-verdediger niet bij. “Klopt dat echt, wat zaterdag in de krant stond? Dat Teodorczyk bruto 2 miljoen euro per jaar verdient en daar maar goed 10.000 RSZ op betaalt in plaats van 751.000 euro? Probeer dat eens aan een normaal mens uit te leggen. Aan arbeiders die hard moeten werken om hun voetbalabonnement te betalen. Dat het nu nog altijd zo is, met lonen die twintig of dertig keer hoger liggen, dat is gewoon een grove onrechtvaardigheid.”

Rode Duivels en geld

“Spelers van Zulte Waregem die dit seizoen geen minuut meededen, verdienen meer dan de grote baas in een fabriek. Dat klopt toch niet? En als ze dan nog eens nauwelijks RSZ moeten betalen, dan is dat toch wraakroepend? Waarom zou een voetballer met zo’n loon niet het volledige bedrag betalen? Iedereen toch gelijk voor de wet?”

En dat geldt volgens Millecamps ook voor de belastingen. “Wie geld verdient, betaalt zijn RSZ en belastingen. Al betaalt niemand die graag, dat weet ik ook wel.”

En hij wil het in alle sporten. “We pakken een medaille op de Olympische Spelen en er wordt meteen geroepen: Het prijzengeld niet belasten! Ik heb op mijn premie voor het WK ‘82 netjes 55 procent belastingen betaald. De volle pot. En ik vind dat maar logisch. Nog zoiets: wij vonden de nationale ploeg een eer. Nu draait het alleen om geld. Ik durf zelfs zeggen: wie in China gaat voetballen en dus kiest voor het geld: geen Rode Duivel meer.”