Openbaar vervoer staat 3 minuten stil uit protest tegen geweld

Nieuws
Treinen, stads- en streekbussen, metro’s en trams staan zaterdagavond om 22.30 uur drie minuten stil. Winkels op stations houden dan de deuren dicht. Het is een protest tegen het geweld waar ov-personeel geregeld mee te maken krijgt.
anp
zaterdag 20 april 2024 om 03:49
Afbeelding
beeld anp

Het tijdstip is niet willekeurig gekozen. Vorige week zaterdag werd om die tijd in een trein tussen Delft en Den Haag een NS-conductrice ernstig mishandeld door een groep jongeren. Een machinist werd geslagen. Voor de NS was daarmee de maat vol. De spoorwegen kondigden begin deze week de actie aan. Die kreeg al snel bijval van vakbonden en andere vervoerders, zowel in de regio’s als in de steden.

Tijdens de drie minuten durende actie krijgen alle NS-reizigers, zowel in stilstaande treinen als op stations, een omroepbericht te horen waarin medewerkers vertellen over de agressie tegen spoorwegpersoneel. Daar moet wat hen betreft een eind aan komen. ‘Wees een beetje lief voor elkaar, en voor ons’, is de slottekst.

Spoorwegvakbond VVMC heeft al haar machinisten en conducteurs opgeroepen ook aan de actie mee te doen, niet alleen degenen die toch al aan het werk zijn, maar ook de leden die vrij zijn. Die worden gevraagd in uniform naar een standplaats te komen. De mishandelde conductrice is ook lid van de VVMC.

Afgelopen jaar registreerde de NS naar eigen zeggen 1042 geweldsincidenten tegen medewerkers, 8 procent meer dan in 2022. Het gaat om bedreigingen, bespugen of fysiek geweld. In datzelfde jaar meldden NS-medewerkers ruim 2300 gevallen van verbale agressie, zoals schelden en beledigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie.

Afbeelding

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het doel is de wolf te leren mensen niet te benaderen.

Afbeelding

Spanje stopt met jaarlijkse prijs voor stierenvechten

Spanje gaat niet langer de jaarlijkse prijs voor de beste stierenvechter uitreiken, meldt het ministerie van Cultuur. Het departement stelt dat de uitreiking niet meer past bij 'de nieuwe sociale en culturele realiteit' van Spanje.

Afbeelding

Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

Afbeelding

Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden.

Afbeelding

Tesla klaagt Indiase Tesla Power aan om schenden handelsmerk

Tesla heeft een Indiase fabrikant van accu's voor voertuigen aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's schendt het bedrijf met de naam Tesla Power handelsmerkrechten om zo zijn producten te verkopen.