Leden GroenLinks en PvdA buigen zich over verdere samenwerking

Nieuws
De leden van GroenLinks en PvdA kunnen elkaar zaterdag weer beter leren kennen. Op een dubbel congres in Apeldoorn buigen ze zich over de vraag op welke manier hun partijen de samenwerking kunnen voortzetten, die in 2021 langzaam in gang is gezet. Eerder hadden de leden van de linkse partijen al ruimhartig ingestemd met een gezamenlijk verkiezingsprogramma en kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Ook voor de Europese verkiezingen in juni is één GroenLinks-PvdA-programma gemaakt.
anp
zaterdag 20 april 2024 om 03:54
Afbeelding
beeld anp

De partijen houden hun eigen congressen vlak na elkaar in hetzelfde gebouw, waarna een gezamenlijke afsluiting volgt. De partijbesturen hebben dan al een gelijkluidende motie aan hun eigen leden voorgelegd. Daarin wordt onder meer opgeroepen om het links-progressieve verhaal verder uit te werken en te zoeken naar een intensievere samenwerkingsvorm. Het kan daarbij gaan om een blijvende alliantie, een nieuwe partij of een fusie. De leden van de twee partijen kunnen daarover meedenken in ledengesprekken die in 2025 zullen plaatsvinden. Een besluit over de inhoud en vorm wordt in 2026 gepland.

Mochten er voor die tijd vervroegde verkiezingen zijn, dan mogen de leden op dat moment beslissen in welke gezamenlijke vorm GroenLinks en PvdA daaraan zullen deelnemen, zo staat nog in de oproep. De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn al vijf maanden aan het onderhandelen over politieke samenwerking. De standpunten van het viertal liggen nogal uiteen, dus het is nog ongewis of ze eruit gaan komen. Medio mei moet daarover meer duidelijk worden, als de twee informateurs hun verslag uitbrengen aan de Tweede Kamer.

GroenLinks-PvdA-fractieleider Frans Timmermans heeft zich in de aanloop naar het congres in enkele interviews kritisch uitgelaten over de formatie. Zo vindt hij dat de formerende partijen naar alternatieven moeten kijken als ze er voor 1 juni niet uit zijn. En hij staat dan ervoor open om met de VVD in gesprek te gaan over de vorming van een nieuw kabinet.

Voorafgaand aan de verkiezingen in november zette zowel Timmermans als VVD-leider Dilan Yeşilgöz zich af tegen samenwerking met elkaar. GroenLinks-PvdA is na de PVV de grootste fractie in de Tweede Kamer, met een zetel meer dan de liberalen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Google vraagt rechter om appwinkel niet te hard aan te pakken

Google heeft de rechtbank in de Amerikaanse stad San Francisco gevraagd om geen ingrijpende veranderingen op te leggen aan de appwinkel Google Play.

Afbeelding

Turkije eist ook wapenstilstand voor hervatting handel Israël

Turkije stelt ook een permanente wapenstilstand in de Gazastrook als voorwaarde voor het hervatten van de handel met Israël, meldt handelsminister Ömer Bolat.

Afbeelding

Inflatie in Turkije stijgt tot bijna 70 procent

De kosten van het levensonderhoud in Turkije zijn in april verder gestegen, ondanks de pogingen van de centrale bank om de inflatie met renteverhogingen te bestrijden.

Afbeelding

Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

Afbeelding

Frontex gaat België helpen met grenscontroles en uitzettingen

De Europese grensbewakingsdienst Frontex gaat België helpen met grenscontroles, onder meer op het internationale treinstation Brussel-Zuid, en uitzettingen. De Belgische Kamer heeft hiermee ingestemd.

Afbeelding

Celstraf voor kapitein na dodelijke brand op schip in Californië

De kapitein van een Californisch schip dat in 2019 in brand vloog, waardoor 34 mensen omkwamen, moet vier jaar de cel in. De inmiddels 70-jarige Jerry Boylan krijgt de celstraf voor 'grove nalatigheid, onoplettendheid bij het nakomen van zijn plichten, en roekeloze minachting v..