© RTV

Onvergunde carwash verbergt drugsplantage met 2.000 plantjes

Olen -

De gemeentediensten van Olen hebben op vraag van parket en politie dinsdagochtend een grote cannabisplantage ontmanteld in een bedrijfsgebouw in de Koning Boudewijnlaan. De meer dan 2.000 plantjes zaten verborgen in een pand dat onvergund als carwash werd gebruikt. Daarbij zijn twee Albanezen opgepakt.

Marc Peeters, Hans Otten

De politie van de zone Neteland viel dinsdagochtend in alle vroegte in het bedrijfsgebouw in de Koning Boudewijnlaan binnen op vraag van het parket van Limburg. Het pand bevindt zich vlak bij de op- en afrit Herentals-Oost naar de E313. Waar tot voor kort een bandencentrale gehuisvest was, troffen de speurders een cannabisplantage aan. De 2.000 tot 2.500 plantjes stonden opgesteld in vier kamers. De planten waren nog niet volledig volgroeid en zodoende nog niet oogstrijp. Twee verdachten met de Albanese nationaliteit zijn ter plaatse opgepakt.

“Na het vertrek van de bandencentrale was er een nieuwe eigenaar die er een carwash wilde beginnen”, zegt de Olense burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V). De carwash kondigde zijn opening via sociale media eind december 2020 aan. “Die eigenaar heeft voor de carwash wel een vergunning aangevraagd, maar die is nooit toegekend. Toch zijn er op een bepaald moment activiteiten opgestart. Eens dat vastgesteld werd, hebben onze diensten de betrokken personen erop gewezen dat ze hun activiteiten moesten staken of anders opnieuw een vergunning moesten aanvragen. Maar er werd op dat moment geen sluiting opgelegd.”

Wijkagent

Het waren buren die nadien toch nog verdachte bewegingen rond het gebouw opmerkten en de wijkagent waarschuwden. Die agent, die in een eerdere functie aan de slag was bij de recherche van zone Neteland, hield het pand mee in de gaten. Intussen was het parket van Limburg ook een onderzoek gestart naar de bezigheden van de betrokkenen. Dat gebeurde eerder toevallig, toen een ploeg van de snelwegpolitie een tijd geleden een bestelwagen controleerde in Tessenderlo. In de laadruimte trof de politie zogenaamd knipafval aan, restanten van een geoogste cannabisplantage. Uit het verder onderzoek bleek dat de bestelwagen eerder al gesignaleerd was in de omgeving van supermarkt Delhaize in Olen. Die ligt op een steenworp van de hal met de aangetroffen plantage vandaan.

De plantage zat verborgen in het achterste deel van de hal, die in twee gedeeld werd met behulp van een valse wand. De betrokkenen zouden zo de schijn hebben willen ophouden dat er wel degelijk nog een carwash gevestigd is. De gemeentediensten hebben de plantage in de loop van dinsdagochtend ontmanteld, waarna de duizenden plantjes verhakseld werden.

Politie en parket verzoeken om verdachte situaties of vermoedens van drugsplantages, -labo’s en -afval altijd te melden. Dat kan anoniem via een gespecialiseerde website. Dankzij dat kanaal hebben speurders de voorbije jaren al heel wat plantages en labo’s op kunnen rollen.

www.drugsplantageontdekt.be

LEES OOK. Online meldpunt voor drugsplantages kreeg al 614 meldingen, met sterke toename in 2023

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olen