Songfestival-winnaar Nemo heeft boodschap voor organisatie: “Misschien moet het Songfestival ook wat hersteld worden”

Meteen na hun overwinning van het Songfestival, gaf Nemo (24) hun eerste reacties tijdens een persconferentie. Daarbij reageerde die onder meer op de situatie rond Joost Klein én gaf die organisatie een veeg uit de pan.

“Na mijn overwinning was ik compleet overweldigd. Dit is een situatie die mijn brein bijna niet kan verwerken.” Ook Nemo kan het nog niet goed plaatsen dat die tot de winnaar van het Songfestival werd gekroond. Toch collecteerde de Zwitserse artiest, die zich als non-binair identificeert, snel hun gedachten. Vragen die teruggrijpen naar de woelige week waarin het Songfestival doorging, antwoordde die bedachtzaam en met inhoud.

“Het was een heel intense ervaring”, beaamt de artiest tijdens de persconferentie. “Die was niet altijd even aangenaam. Veel zaken leken hier niet te draaien om liefde en eenheid. Dat maakte me echt verdrietig. Tegelijk was er toch zo veel liefde en samenhang. Er waren verschillende culturen die elkaar ontmoeten, mensen die vol positiviteit zitten en liefde voor de muziek delen. Dat gaf me hoop. Ik weet dat ze bestaan, maar we moeten werken om zo’n omgeving te creëren. Ik hoop dat het Songfestival blijft staan voor vrede en liefde in de toekomst. Ik denk dat er nog veel werk is, eerlijk gezegd.”

LEES OOK. HERBELEEF. Zwitserland wint een tumultueus Songfestival

© AP

Daarmee verwijst die niet alleen naar de deelname van Israël en de grootse veiligheidsmaatregelen tijdens het hele festival. Achter de schermen kregen artiesten schijnbaar niet de kans om hun eigen boodschap volledig uit te dragen. Zo wou Nemo graag de vlag van de non-binaire gemeenschap meenemen naar het podium. Maar dat mocht niet van de organisatie.

LEES OOK. België eindigde dertiende in halve finale Songfestival, Joost Klein was tweede

Zelf vlag meesmokkelen

Ook fans werd tegenhouden en hun vlaggen werden afgenomen, volgens een journalist in de zaal. “Dat is ongelofelijk”, zegt Nemo hoofdschuddend. “Ik moest zelf mijn vlag binnensmokkelen. Eurovisie zei nee, maar ik heb het toch gedaan. Komaan! Dit echt een dubbele standaard. Ik brak The code, ik heb ook de trofee gebroken (hun beeldje ging stuk, maar intussen kreeg Nemo al een nieuwe, red.), maar die is hersteld. Misschien heeft Eurovisie dat ook af en toe eens nodig om gefikst te worden.”

© EPA-EFE

Tegelijk had de artiest nog een boodschap voor de buitenwereld. “Ik voel me trots voor wie daarbuiten zichzelf durft te zijn. Of die nu non-binair, trans of fluïde zijn. Maar we moeten wel mét elkaar praten, in plaats van over elkaar. Vandaag kan een teken zijn om dat te blijven onthouden.”

Wat met Joost Klein?

Ook over Joost Klein volgde er een vraag. De Nederlander werd gediskwalificeerd na een melding van verbale bedreigingen tegenover een vrouwelijke medewerker van de productie. Nemo verbleef in hetzelfde hotel als de Nederlandse delegatie, maar deed – geheel in de teneur van heel wat artiesten de voorbije twee dagen – liever geen statement over de zaak. “Ik ben er niet heel erg mee bezig geweest en ben er zelf niet dieper in gaan kijken. Daarom voel ik me niet op mijn plaats om een statement te maken. Ik ken geen details om er iets intelligent over te zeggen.”

LEES OOK. Joost Klein laat voor het eerst van zich horen met vreemde video op Instagram 

(eadp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER