Archiefbeeld van een herdenkingsplechtigheid in 2018.© Marc Peeters

Tachtig jaar geleden crashte Lancaster aan Schobbroek

Voortkapel -

Het is dit jaar precies tachtig jaar geleden dat in Schobbroek in Voortkapel (Westerlo) een Britse Lancaster-bommenwerper neerstortte. Dit wordt op zondag 26 mei herdacht met een gebedsviering en een plechtigheid aan het monument in de straat.

Het monument in Schobbroek werd in 1998 ingehuldigd om eer te betuigen aan de zeven omgekomen bemanningsleden van de Lancaster MKI DV 309 van het R.A.F. 550 Squadron, neergestort in de nacht van 21 op 22 mei 1944.

Die nacht werd het gehucht Schobbroek opgeschrikt door een geweldige ontploffing. Die avond had Bomber Command beslist een raid uit te voeren op de Duitse industriestad Duisburg. Op de terugvlucht kregen heel wat bommenwerpers te kampen met navigatieproblemen en raakten ze zo verzeild boven Vlaanderen.

© rr

Omstreeks 01.50 uur sloeg het noodlot toe voor de bemanning van de Lancaster DV 309 BQ-S, de bommenwerper werd boven onze regio onderschept door een Duitse nachtjager. Brandend stortte de Lancaster neer in Schobbroek. Enkele seconden later explodeerde het vliegtuig.

Van de kaart geveegd

Tot overmaat van ramp had het vliegtuig zijn bommenlading nog aan boord. Wellicht was het door een mechanisch defect onmogelijk geweest om de bommenlast te droppen. Door de impact van de explosie werd Schobbroek zo goed als van de kaart geveegd, meerdere huizen brandden af en door de druk van de explosie werd tot ver in de omtrek schade genoteerd. Gelukkig waren er geen burgerslachtoffers te betreuren.

Op zondag 26 mei is er om 10.30 uur een gebedsviering in de kerk van Voortkapel, de plechtigheid aan het monument start om 12 uur. (mph)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners