Spooroverweg op Tisseltbaan verdwijnt

De spooroverweg op de Tisseltbaan is een van de zowat 1.700 overwegen die de NMBS op termijn wil sluiten. De gemeente vraagt garanties voor de fietsers alvorens deze knip wordt gerealiseerd.

jb

Het gaat om de spooroverweg aan de Tisseltbaan, ter hoogte van café De Statie, net op Heffens (dus Mechels) grondgebied. Lang geleden was er zelfs een station aan deze spooroverweg op de ­Tisseltbaan. Het gaat om de spoorwegverbinding tussen Sint-Niklaas, Willebroek en Mechelen.

Schepen van Mobiliteit Luc Spiessens (N-VA) legt uit dat de plannen van de NMBS om zowat 1.700 spooroverwegen in dit land te sluiten al dateren van 2012. “Tussentijds zijn er al meerdere vergaderingen geweest tussen ­Infrabel en de gemeentelijke diensten. Wij hebben er altijd al de bezorgdheden van de bewoners verdedigd. Onder andere moet deze doorgang verzekerd blijven voor fietsers en ook landbouwvoertuigen moeten een alternatief krijgen. Het voorstel is om langs de spoorweg van de ­Tisseltbaan een fietspad en landbouwweg met tractorsluis door te trekken naar de vlakbij gelegen Geerhoek in Blaasveld. Dat is ongeveer een afstand van 130 meter. Dat betekent nauwelijks omrijden of zelfs helemaal niet, naargelang welke kant u als fietser uit moet als u aansluit op de Mechelsesteenweg”, zegt de schepen. Infrabel zal aan deze voorwaarden moeten voldoen alvorens deze knip mag en kan gerealiseerd worden.

In het kader van deze plannen werd ook optimaal rekening gehouden met de landbouwers die daar in de omgeving nog actief zijn. De tractorsluis via dit fietspad moet ook voor de landbouwers de toegang tot hun te bewerken velden mogelijk maken.

Voor de gewone weggebruiker wordt het kiezen, afhankelijk van waar die moet zijn in Blaasveld. Rondrijden via de Koning Boudewijnlaan naar de rotonde op de grens tussen Willebroek en Leest is een van de opties.

Schepen Luc Spiessens ging deze vraag van gemeenteraadslid Thierry Serrien (Groen) beantwoorden in een toegevoegd punt op de raad. Het raadslid moest zich echter verontschuldigen, zodat het punt nog niet officieel werd behandeld.