© DHH

Wie bouwgrond ziet verdwijnen, krijgt voortaan de volle pot

Wie de bestemming van zijn bouwgrond ziet veranderen in landbouw- of natuurgebied, krijgt daarvoor nu een schadevergoeding van 80 procent van de waardevermindering. De Vlaamse regering vindt dat te weinig, en legt de laatste hand aan een decreet dat het bedrag optrekt naar 100 procent. Na het debacle van de boskaart moet dat de Vlamingen geruststellen over de betonstop in 2040.

PIETER LESAFFER

De Vlaming en zijn lap grond. Dat het een gevoelige kwestie is, heeft de Vlaamse regering ondervonden toen ze in het voorjaar met haar boskaart op de proppen kwam. Die kaart moest een eerste stap zijn richting de betonstop van 2040, maar het werd een fiasco. De stukken bos die zogezegd niet meer bebouwd mochten worden, bleken in sommige gevallen tuinen met drie bomen.

De Vlaamse regering neemt nu een nieuwe start. De visie blijft dezelfde: tegen 2040 mag buiten de stads- en dorps­kernen geen nieuwe grond meer worden aangesneden. Alleen komt er nu een ­hogere schadevergoeding voor de grondeigenaars die daar het slachtoffer van worden. De minister van Ruimtelijke ­Ordening, Joke Schauvliege (CD&V), heeft hierover een voorstel klaar.

Geld nodig

De nieuwe regeling maakt een einde aan het huidige systeem van “plan­schade”. Dat is het bedrag dat eigenaars krijgen als ze de waarde van hun grond zien dalen door de plannen van de overheid. Bijvoorbeeld als hun bouwgrond plots natuur- of landbouwgebied wordt. Die eigenaars krijgen nu 80 procent van de waardevermindering, gebaseerd op de (geïndexeerde) aankoopprijs. In de toekomst zou dat dan 100 procent van die waardevermindering worden, én wordt dat bedrag berekend op basis van de (geschatte) actuele verkoopprijs.

Open VLD, die het eigendomsrecht hoog op de agenda zet, is voor zo’n verhoging. En ook de grootste regeringspartij N-VA is voorstander. “Ik vraag me alleen af waar het geld vandaan zal komen”, reageert Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA). “Het lijkt me maar eerlijk dat dan ook de zo­genaamde planbaten worden opgetrokken, zodat het geld – minstens gedeeltelijk – van de mensen komt die dankzij de overheid de waarde van hun grond zien stijgen.” Die planbaten zijn de bijdrage die je betaalt als de waarde van de grond stijgt, bijvoorbeeld van landbouw- naar bouwgrond.

Voor eind dit jaar

Minister Schauvliege zit op financieel vlak op dezelfde lijn als N-VA. Het is volgens verschillende bronnen vooral Open VLD die dwarsligt als het daarover gaat. Toch blijft Schauvliege optimistisch. “Voor het einde van het jaar kan de voltallige regering dit decreet goedkeuren”, laat ze via haar woordvoerder weten. “Zo creëren we draagvlak bij de bevolking om verdere stappen te zetten om de open ruimte in Vlaanderen te beschermen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER