© Mia Uydens

Steeds meer Vlaamse gewestwegen scoren onvoldoende

Steeds meer gewestwegen in Vlaanderen krijgen een onvoldoende score. De verslechtering tekent zich af in alle provincies. Dat blijkt uit rapporten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) die Belga kon inkijken. Het agentschap trekt aan de alarmbel. “Dit is geen goede evolutie. Nieuwe investeringen zijn nodig om de achteruitgang te kenteren”, zo staat te lezen in de documenten.

Het Agentschap Wegen en Verkeer volgt systematisch de toestand van onze gewestwegen op. In 2015 werden de gewestwegen in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant onder de loep genomen en in 2016 die in Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen.

Uit de rapporten, die donderdag voorgesteld worden in het Vlaams Parlement, blijkt dat er een sterke toename is van het aantal gewestwegen dat een onvoldoende score krijgt. Met name in Antwerpen is de toename opvallend, van 17,4 procent in 2011 naar 27,1 procent in 2015.

AWV maakt zich duidelijk zorgen over die evolutie. Het agentschap spreekt van een neerwaartse trend. Zeker voor Oost- en West-Vlaanderen trekt het agentschap aan de alarmbel. Daar is sprake van “een systematische achteruitgang van de toestand van het wegennet”. “De oorzaak hiervan ligt in het gebrek aan structureel onderhoud. Om de achterstand weg te werken en deze evolutie te kenteren moeten de budgetten voor de gewestwegen aanzienlijk verhoogd worden”, staat in het rapport.

Alles samen behalen de gewestwegen in Limburg veruit de beste score. Daar scoort 61 procent van de gewestwegen normaal of uitstekend en maar 20,5 procent onvoldoende of matig.

De slechtste scores zijn voor Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Daar zijn er meer gewestwegen in een matige of onvoldoende staat (respectievelijk 41 en 40 procent) dan in een normale of uitstekende staat (respectievelijk 34 en 33 procent).

AWV berekende ook hoeveel er nodig zou zijn om de onderhoudsachterstand op de gewestwegen volledig weg te werken. Voor West-Vlaanderen zou daarvoor 194,8 miljoen euro nodig zijn, voor Oost-Vlaanderen 159,4 miljoen euro, voor Vlaams-Brabant 118,9 miljoen euro, voor Antwerpen 118,7 miljoen euro en voor Limburg ‘maar’ 74,2 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER