zaterdag 17 maart 2018 - Buitenlands Voetbal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Lennart Thy VI Images / Gerrit van Keulen

Spits VVV Venlo laat match schieten voor stamceldonatie aan leukemiepatiënt

“Als je een leven kan redden, dan is voetbal bijzaak”

venloDe supportersvereniging van de Nederlandse voetbalclub PSV roept op om zaterdagavond in de elfde minuut te applaudisseren voor Lennart Thy, nochtans een speler van hun tegenstander VVV Venlo. De Duitse spits met rugnummer 11 mist de wedstrijd omdat hij door stamcellen te doneren het leven van een anonieme leukemiepatiënt probeert te redden.

De nu 26-jarige Lennart Thy nam zeven jaar geleden – hij voetbalde toen bij Werder Bremen – deel aan een actie waarbij de spelers hun DNA afstonden aan een medische databank. Vijf weken geleden werd hij verwittigd dat er een DNA-match was met een leukemiepatiënt en kreeg hij het verzoek om stamcellen te doneren. “Wereldwijd heeft elke persoon maar één of enkele mensen met wie zo’n match te maken is”, zei een woordvoerder van VVV.

Volgens VVV-trainer Maurice Steijn wilde Thy zelf graag meewerken, maar alleen als zijn trainer daar ook mee akkoord ging. Die twijfelde geen moment. “Voor mij was er geen enkele discussie. Als je hiermee een leven kan redden en daarmee een hoop verdriet kan besparen, dan is voetbal bijzaak.”

Trots

Door de donatie was Thy de hele week afwezig op training en moet hij ook de match van vanavond laten schieten. Als de behandeling aanslaat, kan dat het leven redden van de patiënt, van wie de identiteit niet bekend is.

Lennart Thy laat de communicatie voorlopig over aan zijn coach, die de aanvaller twee à drie weken zal moeten missen. “Ik ben trots op hem, want hij kiest in een voor hem persoonlijk belangrijke periode voor een ander en niet voor zichzelf. Vergeet niet dat wij hem dit seizoen gehuurd hebben van Werder Bremen en dat zijn toekomst nog onzeker is”, zegt coach Maurice Steijn.

De speler en de club oogsten van over de hele wereld lovende reacties. Niet alleen zijn eigen supporters maar ook die van tegenstander PSV roepen op om in de elfde minuut – Thy speelt met rugnummer 11 – te applaudisseren voor de spits van VVV. (jom)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws