© BELGA

Geen Europees record, maar Nafi Thiam wint wel de prestigieuze meerkamp van Götzis

Nafi Thiam heeft de prestigieuze Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis gewonnen. Een Europees record zat er niet meer in na een teleurstellende prestatie in het speerwerpen, maar Thiam pakte wel zege voor het tweede jaar op rij. De Naamse totaliseerde uiteindelijk 6.806 punten. Dat is een wereldjaarprestatie, maar tot aan het speerwerpen zat er meer in. De 23-jarige Thiam pakt wel al voor het tweede jaar op rij de zege in Götzis. Hanne Maudens werd knap zesde en verbeterde wél haar persoonlijke record. Met 6.252 punten schuift ze voorbij Tia Hellabaut (6.201) op naar de tweede plaats op de Belgische ranking aller tijden.

Lees ook: Thiam vestigt nieuw wereldrecord hoogspringen in zevenkamp: “Ongelooflijke dag”

Wie dacht dat Thiam het op de tweede dag wat rustiger aan zou doen, kwam bedrogen uit. Haar eerste sprong in de verspringbak was met 6m47 meteen uitstekend. Bij de tweede poging vloog ze naar de winst en een nieuw persoonlijk record van 6m62, tevoren stond dat op 6m58. Thiam benaderde het Belgisch record van Sandrine Hennart tot op één centimeter, en overschreed de limiet voor het EK in Berlijn, die op 6m60 staat. Ook Hanne Maudens deed het goed. Ze werd zevende met 6m36 en schuift op naar de zevende plaats.

De voorsprong van Thiam op de Amerikaanse nummer twee Erica Bougard bedroeg na het verspringen 126 punten. Als de Naamse olympische kampioene in de resterende twee proeven haar persoonlijke records zou evenaren, zou ze het Europees record kunnen breken - van de Zweedse Carolina Klüft met 7.032 punten-, maar dan moest Thiam in het speerwerpen wel in de buurt komen van haar eigen spectaculair Belgisch record van 59m32.

© Photo News

En daar knelde het schoentje. Nafi Thiam stelde teleur in het speerwerpen. Met 47m20 bleef ze maar liefst 12 meter onder haar persoonlijke record. Ze blijft wel aan de leiding met 5.9641 punten, maar een Europees record (en zelfs een verbetering van haar persoonlijke record) zitten er niet meer in. Door haar zwakke prestatie in het speerwerpen is ze plots 179 punten verwijderd van dat Europees record en 160 punten van haar persoonlijk record. Rond 16u27 staat nog de afsluitende 800m op het programma, het minst favoriete onderdeel van Thiam.

© BELGA

© BELGA

In de afsluitende 800m liep Thiam naar 2’18”62, meer dan drie seconden boven haar besttijd. Het volstond voor de eindzege. Thiam moest binnen de tien seconden blijven van de Cubaanse Yorgelis Rodriguez en daar slaagde ze vlot in. Met 6.806 punten zet ze haar derde beste prestatie ooit neer. Alleen vorig jaar in Götzis en op de Spelen in Rio kwam Thiam op een nog hoger puntentotaal uit dan dit weekend, waarin ze haar winnende score van het WK in Londen in 2017 overtrof.

© Photo News

Sterke Maudens

Hanne Maudens liep een zeer snelle 800m en klokte af na 2’11”14, amper 5 honderdsten boven haar PR. De amper 21-jarige Maudens sluit de zevenkamp in Götzis af op een knappe 6e plaats met een score van 6.252 punten. Daarmee verbreekt ze haar persoonlijk record én schuift ze voorbij Tia Hellabaut (6.201) op naar de tweede plaats op de Belgische ranking aller tijden.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Thomas Van der Plaetsen staat zevende na acht onderdelen

Thomas Van der Plaetsen bezet na acht onderdelen op de tienkamp bij de Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis de zevende plaats. Hij heeft een achterstand van 45 punten op het schema voor zijn persoonlijk record, maar lijkt zich wel vlotjes te gaan plaatsen voor het EK in Berlijn.

Op de 110 meter horden maakte Van der Plaetsen meteen een uitstekende indruk. Hij finishte bij een stevige tegenwind van 2.6 meter per seconde op de vijftiende plaats met 14.78. Zijn persoonlijk record staat op 14.39, maar tijdens zijn beste tienkamp in Rio kwam hij niet verder dan 15.01. De Europese kampioen liep zo dus weer in op het schema voor zijn persoonlijk record. Hij stond tiende na zes onderdelen.

© BELGA

Het discuswerpen lag bij Van der Plaetsen opnieuw in de lijn van het hele weekend: persoonlijke records kwamen er niet, maar hij acteert op een constant hoog niveau. Met 44m46 benaderde de Oost-Vlaming zijn persoonlijk record tot op twee centimeter. Dat was goed voor een dertiende plaats, in het klassement schoof hij één plaatsje op naar negen.

Al jaren is polsstokspringen een specialiteit van Van der Plaetsen, maar in Götzis draaide het uit op een sisser. Hij ging over 5m20, sloeg dan 5m30 over, en geraakte niet over 5m40. Zijn persoonlijk record staat op 5m45, en de Europese kampioen liet zo heel wat punten liggen. Hij ligt wel 372 punten voor op schema voor de EK-limiet.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer