23 juli 2018 om 03:00
Luister naar

Oude vrienden

Dik een jaar geleden werden we door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog voor ‘nazi-overblijfselen en fascisten’ uitgemaakt. Inmiddels heeft hij zijn hoogste doel bereikt – invoering van een presidentieel systeem – maar gaat het in Turkije economisch slecht. Dus wordt het tijd weer een beetje normaal te doen. Dat vonden de ministers van Buitenlandse Zaken, Stef Blok en Mevlüt Çavusoglu, ook. Nederland en Turkije stellen over en weer opnieuw ambassadeurs aan.

Nog maar vijf maanden geleden trok Nederland zijn ambassadeur officieel terug uit Ankara, hoewel hij feitelijk al sinds maart 2017 geen toegang meer had tot het land. Het vliegtuig van minister Çavusoglu mocht toen niet in Nederland landen, en zijn collega-minister Fatma Betül Sayan Kaya werd dringend verzocht Rotterdam te verlaten. Zij brachten de openbare orde in gevaar, vond Nederland, door hier campagnetoespraken over een omstreden referendum te willen houden.

Vrijdag brachten Nederland en Turkije een gezamenlijke verklaring uit. Daarin wordt slechts gesproken over de ‘betreurenswaardige gebeurtenissen’ van maart 2017. Turkije wilde er eerder nog excuses voor. Hoe kon Nederland het in zijn hoofd halen om Turkse ministers tot ongewenst vreemdeling te verklaren? Nederland wilde óók excuses, voor de komst van de ministers, de misleidende informatie die daarover werd gegeven, en voor de uitspraken van Erdogan.

Maar begin dit jaar zei premier Mark Rutte al dat dat niet meer hoefde, maar dat Turkije omgekeerd ook niet moest rekenen op Nederlandse excuses. Daarin lag in feite de sleutel naar de oplossing. Ik wil van jou excuses; jij wilt van mij excuses. Als we dan beide géén excuses maken, is het mooi opgelost.

In de nieuwe verklaring wordt benadrukt dat Nederland en Turkije vooral vrienden zijn. Al meer dan vierhonderd jaar! En al meer dan zestig jaar samen in de NAVO. Er liggen grote kwesties op het gezamenlijke bord: migratie, de aanpak van terrorisme, én ‘bevordering van economische samenwerking’.

Een van de eerste reacties kwam dan ook van Evofenedex, een vereniging van 15.000 Nederlandse bedrijven in de handel en logistiek. ‘Dit is een stevige stap in de goede richting.’ Uiteindelijk is Turkije een groot land met 80 miljoen inwoners, en willen we graag zakendoen. En als Erdogan de liefde van (de helft van) de Turken wil vasthouden en van zijn land de door hem gedroomde natie wil maken, moet hij economisch beter presteren. Rutte en Erdogan zijn voorlopig geen dominee meer, maar koopman. Toch moeten binnen de ‘nieuwe’ vriendschap harde noten worden gekraakt over de verslechterende mensenrechtensituatie.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het gif van vreemdelingenhaat

Een land dat wordt gevoed door vreemdelingenhaat krijgt nooit een goed asielbeleid

Langzaam maar zeker - en aangevoerd door de karikaturale teksten van PVV-baas Wilders - doet het gif van de vreemdelingenhaat in Nederland zijn werk.

ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.