Luister naar

VDL voorkomt sluiting gasturbinefabriek

Nieuws
VDL Groep werpt zich andermaal op als redder van de Nederlandse maakindustrie. Het industriële concern tekende vrijdag een intentieverklaring om Siemens Hengelo over te nemen. VDL hoopt de koop van de fabriek, waar gasturbines en compressoren in elkaar worden gezet, in het laatste kwartaal van dit jaar af te ronden.
Pieter Hotse Smit redactie vk
maandag 23 juli 2018 om 03:00
Werknemers bij de Siemens Hengelo, dat wordt overgenomen door VDL.
Werknemers bij de Siemens Hengelo, dat wordt overgenomen door VDL. anp / Vincent Jannink

Amsterdam

‘We hebben de intentie om iedereen aan het werk te houden, dus alle ongeveer 470 medewerkers’, zegt VDL-directeur Willem van der Leegte. Voor vierhonderd medewerkers belooft VDL een baangarantie voor de komende vier jaar.

Eind vorig jaar kondigde Siemens aan de fabriek te willen sluiten. Minister Wiebes (Economische Zaken en ­Klimaat) was er veel aan gelegen de banen in Twente te behouden en bemoeide zich persoonlijk met de zoektocht naar een overnamekandidaat. Daarover sprak hij ook met het Duitse hoofdkantoor van Siemens. Of hij uiteindelijk een rol heeft gespeeld bij het tot stand komen van de overeenkomst, wil geen van de partijen zeggen. Het ministerie laat wel weten dat het financieel niet bijspringt.

In de fabriek in Hengelo worden machines in elkaar gezet die druk zetten op olie- en gasvelden, waardoor de brandstoffen opgepompt kunnen worden. Door een ingebouwde gasturbine kunnen de compressoren ook gebruikt worden op plaatsen waar geen elektriciteit is, bijvoorbeeld boven een gasveld in de woestijn van Saudi-Arabië. Siemens wil van de fabriek af, omdat dit onderdeel verlies maakt door minder vraag uit de fossiele industrie. Het bedrijf voorziet geen herstel van die markt.

energietransitie

VDL ziet er wel toekomst in. Niet omdat de fabriek produceert voor de fossiele industrie, maar naar eigen zeggen om juist een grotere bijdrage te leveren aan de energietransitie. Hoe precies wordt niet duidelijk. Een deel van de Hengelose medewerkers gaat op termijn ander werk doen binnen de groep, maar een woordvoerder kan niet zeggen wat hun bijdrage zal zijn aan een duurzamere energievoorziening.

‘Wij denken dat de kennis en kunde daar aanwezig is op dit gebied, maar we hebben nog niet tot achter de komma bedacht wat ze gaan doen’, zegt een woordvoerder. ‘We moeten de boel eerst maar eens overnemen.’ VDL bouwt onder meer elektrische bussen en warmtewisselaars.

VDL werd in 1953 opgericht door de familie Van der Leegte. Het bedrijf is met 17.000 medewerkers actief in twintig landen. Deze eeuw heeft het familiebedrijf in Nederland al een aantal grote overnames gedaan in de hoogwaardige maakindustrie. In 2006 kocht het een tak van Philips die onderdelen maakt voor chipmachines – wat VDL een nauwe samenwerking opleverde met chipgigant ASML. In 2012 redde VDL ook al een belangrijk Nederlands maakbedrijf. Van Mitsubishi werd toen de verlieslatende Nedcar-fabriek in Born gekocht.

Net als Mitsubishi toen maakt ook Siemens nu verlies op de Nederlandse fabriek. De exacte jaarcijfers van de divisie in Hengelo wil het Duitse concern niet geven.

VDL had in 2012 een symbolische euro over voor de noodlijdende ­Mitsubishi-autofabriek, die sindsdien danig is opgeknapt, al is het personeel ontevreden en staakt sinds donderdagavond ruim een kwart van de zevenduizend Nedcar-medewerkers. VDL laat in het midden wat het ditmaal bereid is te betalen voor een fabriek in de problemen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’