Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Britse supermarkt organiseert 'stille uren' voor autisten

Archiefbeeld ter illustratie.Beeld REUTERS

De Britse supermarktketen Morrisons heeft 'stille uren' aangekondigd voor klanten met autisme. Het initiatief zou elke week plaatsvinden, op zaterdag tussen 9 en 10 uur 's ochtends.

Tijdens het wekelijkse stille uurtje worden de lichten gedimd, zal de muzak op de achtergrond worden afgezet en ook de biepjes aan de kassa zullen niet weerklinken. En dat dus allemaal om de winkelervaring aangenamer te maken voor mensen met een autismespectrumstoornis.

De National Autistic Society in Groot-Brittannië is alvast gewonnen voor het initiatief. Zij noemen het "een stap in de goede richting voor autistische mensen en hun families". In totaal gaat over zowat 700.000 Britten die gediagnostiseerd zijn met autisme, op een populatie van 60 miljoen.

Twitter bericht wordt geladen...

"Zij zien, horen en ervaren de wereld anders dan anderen, vaak op een meer intense manier, waardoor winkelen een echte worsteling kan zijn", klinkt het in een persbericht. Zo zouden meer dan 60 procent van mensen met autisme winkels bewust vermijden.

Vorig jaar namen al 5.000 Britse winkeliers deel aan de campagne 'Autism Hour' van de National Autistic Society, waarbij zaken zich engageerden om eenmalig zo'n stil uur te organiseren.