Hulpverleners in actie tijdens de rampoefening ‘Bullet’.© Federale Dienst Noodplanning Gouverneur Antwerpen

Gouverneur Cathy Berx tevreden over uitstekend verloop van grootschalige rampoefening Bullet aan station Essen

Essen -

Een fictieve aanrijding tussen een reizigerstrein en een bestelwagen vormde donderdagvoormiddag het decor voor een grootschalige rampoefening Bullet. Hieraan namen ruim honderd personen deel. De oefening verliep uitstekend onder leiding van de Federale Dienst Noodplanning van gouverneur Cathy Berx.

Elke Lamens

Bij een aanrijding tussen een reizigerstrein en een bestelwagen vielen donderdagvoormiddag 28 maart verschillende gewonden. Op de trein raakten naar aanleiding van het ongeval de gemoederen verhit. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en het Bijzonder Nood- en Interventieplan Spoorwegen werd geactiveerd. Een 45-tal personen werd van de trein geëvacueerd. Dit was het scenario ban de grootschalige rampoefening Bullet in Essen.

De oefening vond plaats op een spoorlijn die buiten gebruik is, om zo het reizigersverkeer niet te hinderen. In totaal werkten meer dan honderd personen mee aan deze oefening. Dertig studenten van de AP Hogeschool in Antwerpen en vijftien medewerkers van NMBS figureerden als passagiers op de trein. Zo’n 75-tal hulpverleners werd ingezet om het incident onder controle te krijgen.

“Geslaagde oefening”

Een multidisciplinair team onder coördinatie van de Federale Dienst Noodplanning van de Antwerpse gouverneur bereidde de oefening voor en begeleidde die ook. Naast NMBS namen ook Infrabel, Brandweerzone Rand, Politiezone Grens, Spoorwegpolitie, FOD Volksgezondheid, Civiele Bescherming en de gemeente Essen deel aan Bullet.

De oefening verliep vlot en toonde aan dat de bestaande nood- en interventieprocedures werken. Gouverneur Cathy Berx dankte alle deelnemers aan de oefening: “Dergelijke oefeningen zijn van vitaal belang om de coördinatie en samenwerking tussen hulpdiensten en andere betrokken partijen te verbeteren. Deze simulaties helpen deelnemers om elkaars procedures en werkwijzen beter te leren kennen. In geval van een echte noodsituatie zijn ze zo in staat om sneller en efficiënter te reageren.”

Na afloop van deze oefening komen binnenkort alle betrokken actoren samen voor een grondige evaluatie en lessen te trekken uit de ervaring, en eventuele aanpassingen aan te brengen waar nodig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners