© AP, Enabel

Belgische medewerker van Enabel en zoontje (7) omgekomen door een Israëlisch bombardement op Rafah

Een medewerker van het Belgische agentschap Enabel en zijn zoontje zijn omgekomen bij een Israëlisch bombardement op Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Dat meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) woensdag op X en Enabel bevestigt het nieuws in een geschreven statement. Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ontbiedt de Israëlische ambassadeur.

blg, emke
Bron: BELGA

“Met grote droefenis heb ik vernomen dat vannacht één van onze Enabel-medewerkers is gedood door een Israëlisch bombardement. Abdallah Nabhan en zijn 7-jarige zoontje Jamal zijn omgekomen bij een aanval op Rafah”, schijft minister Gennez. Zijn echtgenote ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis en vecht voor haar leven. De twee andere kinderen van het koppel - vijf jaar en zeven maanden oud - liepen lichte verwondingen op. De 65-jarige vader van Abdullah, zijn 35-jarige broer en zijn nichtje van zes verloren ook het leven.

Nabhan begon in april 2020 bij Enabel in een Europees project dat kleine ondernemingen in de Gazastrook begeleidt om milieuvriendelijk te produceren. Dat sluit aan bij een project van de Belgische ontwikkelingssamenwerking dat erop gericht is jongeren aan een baan te helpen. Nabhan en zijn gezin boden in hun huis in Rafah onderdak aan ongeveer 25 personen, onder wie mensen die op de vlucht waren.

LEES OOK. Zwangere vrouw komt om in Rafah, dokters kunnen baby redden

De man was volgens Gennez een van de medewerkers op een lijst van mensen die in aanmerking kwamen om Gaza te verlaten. “Deze lijst werd reeds maanden geleden bezorgd aan de Israëlische autoriteiten. Toch heeft hij niet de kans gekregen zichzelf en zijn gezin te redden”, aldus Gennez. Momenteel wachten nog zeven medewerkers op toelating om Gaza veilig te kunnen verlaten.

© AFP

Minister Caroline Gennez en Enabel veroordelen in de scherpste bewoordingen de aanval. Ze vragen dat de overige collega’s die nog in Gaza zijn, onmiddellijk toelating krijgen om te vertrekken. “De Israëlische regering draagt hier een verpletterende verantwoordelijkheid”, zegt Gennez. “Het bombarderen van civiele infrastructuur en onschuldige burgers gaat in tegen elk internationaal, humanitair en oorlogsrecht”, luidt het.

LEES OOK. Palestijnse civiele bescherming ontdekt massagraf in ziekenhuis Khan Younis: “Sommige doden werden zonder kleren begraven”

“Ik ben diep geraakt door het overlijden van onze collega en zijn zoon, en ik ben verbolgen en geschokt door de aanhoudende aanvallen”, zegt algemeen directeur Jean Van Wetter van Enabel. “Dit is de zoveelste flagrante inbreuk van Israël op het internationale humanitaire recht. Als directeur van een Belgisch agentschap en als voormalig humanitair medewerker kan ik niet aanvaarden dat dat al zo lang onbestraft blijft doorgaan. Het is tragisch dat onschuldige burgers het slachtoffer zijn van dit conflict. We moeten er alles aan doen om het geweld te stoppen.”

Ook minister Lahbib stelt dat het bombarderen van civiele zones en bevolking in strijd is met het internationaal recht. “Ik ontbied de ambassadeur van Israël om deze onaanvaardbare daad te veroordelen en eis uitleg”, aldus de minister.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.