Songfestivalbaas Martin Osterdahl wordt voor veel fans aanzien als de boeman en werd zaterdag uitgejouwd toen hij punten voorlas.
Foto: ANP

Organisator EBU reageert voor het eerst op turbulente Songfestivaleditie: "Betreuren dat sommige delegaties zich niet aan regels houden"

De European Broadcasting Union, de organisator van het Songfestival, heeft voor het eerst gereageerd op de controversiƫle editie van dit jaar. Aan internationale media, waaronder VRT NWS, vertelt EBU dat ze het betreuren dat sommige delegaties op het Songfestival in Zweden de regels niet hebben gerespecteerd. De organisatie zal het evenement nu evalueren.

In een statement heeft de EBU het onder meer over subtiele verwijzingen en boodschappen van verschillende delegaties over de oorlog in Gaza. "We betreuren het dat sommige delegaties op het Songfestival in Zweden de geest van de regels en de competitie niet hebben gerespecteerd, zowel ter plaatse als tijdens de uitzendingen." Verschillende delegaties zijn er tijdens het evenement dan ook over aangesproken.

De heisa van vorige week rond het Songfestival, met de deelname van Israƫl en de uitsluiting van de Nederlandse inzending Joost Klein, zal grondig geƫvalueerd worden. "De bestuursorganen van de EBU zullen samen met de delegaties de afgelopen gebeurtenissen beoordelen, om op een positieve manier vooruitgang te boeken en ervoor te zorgen dat de waarden van het evenement worden gerespecteerd."

"Individuele gevallen zullen tijdens de volgende bijeenkomst worden besproken door het bestuursorgaan van het evenement, bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende omroepen."Ā 

De European Broadcasting Union is een samenwerkingsverband van openbare omroepen. De VRT is niet alleen lid, maar was ook een van de stichtende leden. Of de VRT zelf ook metĀ vragen of kritiek naar de EBU zal stappen is nog niet duidelijk. We hebben onze vragen opnieuw gesteld aan de communicatiedienst van de VRT, maar die wenst nog steeds geen commentaar te geven.

Onze redactie vroeg de EBU zelf ook al meermaals om een reactie op de kritiek van de afgelopen dagen. Specifieke antwoorden op onze vragen kregen we niet, wel kregen we vanavond de algemene antwoorden in onze mailbox die eerder naar andere internationale media werden gestuurd.

Veel heisa

Het was een tumultueuze Songfestivaleditie. Het begon met de controverse rond de deelname van IsraĆ«l, vanwege de oorlog in Gaza. De IsraĆ«lische inzending Eden Golan kreeg heel wat boegeroep over zich tijdens haar optredens, er waren pro-Palestijnse protesten in Malmƶ (waar het Songfestival doorging) en sommige artiesten hadden een subtiele vredesboodschap of Palestijnse verwijzing, wat dus verboden was.Ā 

De omstreden diskwalificatie van de Nederlandse inzending Joost Klein, waar nog steeds weinig duidelijkheid over is, zorgde voor een extra beladen sfeer. Heel wat landen namen niet deel aan de repetities op vrijdag en de Franse kandidaat Slimane onderbrak zijn generale repetitie met een vredesboodschap.

Verschillende mensen die de punten voor de vakjury moesten meedelen tijdens de finale, trokken zich terug en Nederland leverde op het laatste moment zelfs niemand om punten te geven.Ā Eurovisie-topman Martin Ɩsterdahl maakte de Nederlandse punten bekend en werd getrakteerd op boegeroep vanuit het publiek.

Kritiek van delegaties

Na alle commotie tijdens het Songfestival, volgde de kritiek na het evenement. De Ierse kandidaat Bambie Thug haalde scherp uit naar de EBU tijdens een interview. De Ierse inzending wilde bij de repetitie niet meedoen, omdat die zich bedreigd voelde door iemand van de Israƫlische delegatie. Bambie Thug vond het ook schandalig dat EBU niet ingreep, nadat een Israƫlische omroep kwetsende opmerkingen gaf over de kandidaat.

De Litouwse kandidaat Silvester Belt gaf na de finale toe dat hij zelfs liever was gesneuveld in de halve finale. Hij trad op na Israƫl en omschrijft het op X als een van de ergste ervaringen uit zijn leven.

De Zwitserse winnaar Nemo eindigde diensĀ overwinningsspeech met een hoopvolle boodschap: "Er waren heel wat dingen waardoor het leek alsof het niet allemaal om liefde en eenheid ging. Ik hoop dat het Songfestival kan blijven staan voor liefde en vrede in de toekomst. Daar is nog werk aan."

Meest gelezen