Denkt Pogacar nu al aan de Tour?© EPA-EFE

Tadej Pogacar beleeft perfecte week in Italië, maar zit nu al met Tour in zijn achterhoofd: “Jonas Vingegaard zal in goeie vorm zijn”

Na 9 ritten zit de eerste week van de Giro erop. Zoals velen hadden verwacht staat Tadej Pogacar (25) stevig in het roze, al blijft hij daar zelf nuchter over: “Als ze mij 10 dagen geleden hadden gezegd dat ik de eerste week zou afsluiten met een voorsprong van bijna 3 minuten, had ik daar meteen voor getekend.”

Senne Schoukens

“Het was een zware, maar mooie week”, begint Pogacar. “Ik geniet van het landschap en van alle fans die mijn naam roepen. Ik had niet verwacht dat ik zoveel steun zou krijgen van de Italiaanse supporters. Ik ben positief onder de indruk van de Giro.”

Pogacar had al eerder laten weten dat hij uitkeek naar de eerste rustdag. “Ik heb goed geslapen. Na een lekker ontbijt zijn we met de ploeg twee uur gaan fietsen en zijn we in niemandsland gestopt voor een koffiepauze. Ik heb genoten van het uitzicht en we hebben ook een lekker ijsje gegeten”, glimlacht hij. “Hopelijk eten we vanavond pizza.”

Het was de perfect week

“Ik ben heel blij met hoe de eerste week is gelopen, maar ik moet gefocust blijven”, zegt hij. “Het is echt heel zwaar en ik zal alles blijven geven tot de laatste rit, zelfs als ik een slechte dag ken. Het meeste kijk ik uit naar rit 15 met aankomst in Livigno. Het zal misschien de zwaarste rit uit heel mijn leven worden, maar ik heb daar veel getraind dus ik heb er zin in. Ik verwacht dat andere ploegen tijd willen terugpakken. Daarvoor kijk ik vooral naar Arensman en Thomas van Ineos.”

De roze trui weggeven?

Pogacar denkt even na wanneer hij de vraag krijgt. “Ik denk niet dat de renners in de top 10 dat leuk zouden vinden. Dan zouden ze nog meer achterstaan in het algemene klassement”, vertelt hij. “Maar het zou onlogisch zijn om de roze trui uit handen te geven als we er zo goed voor staan. Zeker met zo een sterk team. De media zegt vaak dat het team niet sterk genoeg is, maar dat is niet waar”, zegt Pogacar vastbesloten. “We bewijzen keer op keer hun ongelijk. We zijn als een familie en steunen elkaar. Daarom heb ik ook de sprint aangetrokken voor Molano. Misschien als ik goede benen heb, trek ik nog eens de sprint aan.”

Tour in het achterhoofd

“Ik zit wel met de Tour de France in het achterhoofd. Daarom ben ik blij dat ik al een mooie voorsprong heb”, zegt de Sloveen. “Dan moet ik niet elke dag in de aanval gaan. Ik wil wat energie sparen voor later. Ik denk trouwens dat Jonas Vingegaard ook aan de start zal staan en hij in goede vorm zal zijn.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer