Ramen, pralinedoosjes en zelfs lichamen: op heel wat plaatsen vind je deze week poëzie
Foto: Christophe Vander Eecken

Poëzieweek dit jaar in teken van 'lijfelijkheid': "Als een versregel mij raakt, dan voel ik dat in heel mijn buik" 

Vandaag is het Gedichtendag, en daarmee gaat meteen ook de Poëzieweek van start. Die staat dit jaar in het teken van 'lijfelijkheid'. Naar jaarlijkse gewoonte kun je heel wat poëzie 'tegen het lijf lopen' in culturele centra, op podia, in bibliotheken en in de boekhandel. Maar ook de straten vullen zich met "hoopvolle boodschappen die licht brengen in donkere dagen."

Al 13 jaar vieren we de laatste week van januari Poëzieweek, een initiatief van Poëziecentrum en Poetry international. Het poëziefeest staat dit jaar in het teken van 'lijfelijkheid' en heeft als motto "In dit plooibare huis dat huid heet", woorden uit een bundel van ambassadrice Charlotte Van den Broeck.

Het startschot werd gisterenavond al gegeven, met een sensueel 'Poëziebordeel' in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Ook de rest van de week kom je op allerlei plaatsen in Vlaanderen (en Nederland) net iets meer poëzie tegen dan normaal. 

'Plakboel' in de boekhandel

In de boekhandel ontvang je de hele week lang een Poëziegeschenk, als je zelf 12,5 euro spendeert aan gedichten. Wie vandaag - op Gedichtendag - langsgaat in een deelnemende boekwinkel, krijgt ook nog eens een gratis poëzieposter.

Het geschenk - geschreven door ambassadrice Charlotte Van den Broeck - werd een lang erotisch gedicht, met de titel 'Plakboel'."Ik wist vrij snel dat ik een erotica wilde maken, waarin niet alleen het erotische in een seksuele context centraal staat, maar ook  in de natuur of in de taal zelf."

Bekijk - Charlotte Van den Broeck leest voor uit 'Plakboel'

De dichteres kon zich helemaal vinden in het thema 'lijfelijkheid'. "Ik geloof heel erg in de lichamelijke werking van poëzie. Poëzie heeft heel wat eigenschappen die het lichaam aanspreken, meer dan alleen de geest. Als ik me geraakt voel door een versregel, kan ik dat voelen in mijn buik."

Charlotte Van den Broeck debuteerde in 2015 met 'Kameleon' en bracht sindsdien nog 2 bundels uit, 'Nachtroer' en 'Aarduitwrijvingen'. Van den Broeck schrijft ook non-fictie: 'Waagstukken' (2019) en vorige herfst 'Een vlam Tasmaanse tijgers'.

Als ik me geraakt voel door een versregel, kan ik dat voelen in mijn buik

Charlotte Van den Broeck, poëziegeschenkauteur

Poëzie en chocolade

Ook te vinden in sommige boekhandels: een poëziedoosje mét stukje chocolade. Het gaat om een initiatief van maatwerkbedrijf TWERK, dat 35 mensen met autisme tewerkstelt. Ze krijgen er een opleiding tot volwaardige ambachtelijke én fairtrade chocolatiers. 

Maud Vanhauwaert raakte geïnspireerd door het bedrijf en schreef een gedicht over liefde, chocolade en autisme. Het doosje - met gedicht dat je laagje per laagje kan ontdekken - is verkrijgbaar in alle Standaard Boekhandels. De opbrengst gaat naar het maatwerkbedrijf.

De opbrengst van het doosje gaat naar maatwerkbedrijf TWERK
Foto: Geert Mertens

'Weesgedichten' op 4.000 ramen en deuren

Ondertussen toe aan een 5e editie: de zogenoemde 'weesgedichten' op meer dan 4.000 ramen. Via verschillende bibliotheken in Brussel en Vlaanderen kon je je raam aanmelden om een 'weesgedichtje' te adopteren. "Hoopvolle boodschappen die licht brengen in donkere dagen", klinkt het bij de organisator Utopia. 

Daarvoor werden 100 gedichten geselecteerd. Alle gedichten werden ingesproken en sommige zijn zelfs van muzikale compositie voorzien. Hier en daar kan je QR-codes vinden om ernaar te luisteren. 

Heel wat steden en gemeenten knopen ook een wandel- of fietsroute vast aan de 'weesgedichten'. Op de website van het initiatief kan je er enkele terugvinden. 

Vrijwilligers brachten de gedichten met witte stift aan op de ramen

Meter van het weesgedichtenproject dit jaar is Siel Verhanneman, in navolging van onder anderen Stijn De Paepe en Maud Vanhauwaert.

"Ik voel me vereerd dat ik meter mag zijn van het weesgedichtenproject", klinkt het bij de dichteres. "In mijn dichterschap vind ik het zo ontzettend belangrijk poëzie op een laagdrempelige manier in de leefwereld van mensen te brengen."

Poëzieweek in de bibliotheek: van plaktattoos over kauwgomballenpoëzie tot poëtische yoga

Ook in de bibliotheken valt er heel wat te beleven voor jong en oud, van zoektochten en voorleesmomenten tot workshops.

Een greep uit het aanbod: In Pittem toveren ze kortgedichten om tot tijdelijke (plak)tattoos, in Knokke schrijft artificiële intelligentie gedichten voor de bezoekers en in Wilrijk kunnen kinderen terecht voor woordsculpturen en 'kauwgomballenpoëzie'.

In Bibliotheek Permeke (Antwerpen) en De Poort (Berchem) kun je poëzie letterlijk op je lichaam ervaren met Augmented Reality. Het gaat om fragmenten van het 'lijflied' dat Charlotte Van den Broeck schreef op basis van woorden en gedachten over ons lichaam. Zaterdag organiseert bibliotheek Permeke dan weer een poëtische yogasessie met Van den Broeck. 

De Poëzieweek loopt nog tot 5 februari. Alle activiteiten kan je vinden op de site van Poëziecentrum.

PODCAST

Luister naar Het kwartier

De podcast van VRT NWS die elke dag een verrassende kijk geeft op 3 nieuwsverhalen.

Meest gelezen