Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Buitenlands vertrouwen in Amerikaans beleid zakt naar dieptepunt onder Trump

Donald Trump.Beeld EPA

Van Mexico over Frankrijk tot Australië: in de hele wereld is het vertrouwen in het Amerikaanse beleid vorig jaar gekelderd. Dat blijkt uit een enquête die werd gehouden in 137 landen.

Uit de enquête van het gerenommeerde peilingsbureau Gallup blijkt dat gemiddeld 30 procent van de wereld tijdens het eerste jaar van Donald Trump als president achter het Amerikaanse leiderschap staat. In 2016, het laatste jaar van de regering-Obama, was dat nog 48 procent.

De steun voor het Amerikaanse beleid is nog maar iets groter dan voor Rusland (27 procent) en ongeveer even groot als voor China (31 procent). Tot vorig jaar voerde de VS de lijst aan. Met 41 procent heeft Duitsland die koppositie overgenomen. China volgt op de tweede plaats.

'America first'

De peiling suggereert dat het 'America First'-beleid van Donald Trump niet op prijs gesteld wordt. Dat is het geval in de hele wereld, maar vooral ook dichtbij huis. Nu de toekomst voor de handelsovereenkomst NAFTA onzeker is, is de goedkeuring voor het Amerikaanse beleid gekelderd in buurlanden Canada en Mexico. In Canada staat nog 20 procent achter de VS, in vergelijking met 60 procent in 2016. In Mexico kelderde het cijfer van 44 procent in 2016 naar 16 procent in 2017.

Grote dalingen zijn ook vastgesteld bij langdurige bondgenoten van de VS, zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië. Het vertrouwen is het laagst in Rusland en IJsland, waar 8 procent achter het beleid van Trump staat.

Stijging

In enkele landen is het vertrouwen in het Amerikaanse beleid toegenomen. Dat is onder andere het geval in Israël, een land waarmee Trump een hechte relatie heeft. 67 procent van de Israëli's staat achter zijn beleid, 14 procent meer dan een jaar eerder. Ook in Wit-Rusland, Macedonië en Liberia is het cijfer aanzienlijk gestegen. In Rusland is de goedkeuring voor zijn beleid licht toegenomen.

Donald Trump

Het resultaat volgt een dag nadat Gallup een andere peiling over het Amerikaanse beleid publiceerde. Tijdens zijn eerste jaar als president kon Donald Trump gemiddeld rekenen op het vertrouwen van 39 procent van de Amerikanen. Nooit eerder scoorde een president in zijn eerste jaar zo laag. Het vorige diepterecord stond op naam van Bill Clinton, die op gemiddeld 49 procent steun kon rekenen.