Direct naar artikelinhoud
Brexit

Juncker moedigt Britten aan weer lid te worden van de EU: "We kunnen artikel 49 gebruiken"

Jean-Claude Juncker spreekt het Europees Parlement toe in Straatsburg.Beeld AFP

Na Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, een dag eerder, verklaarde gisteren ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat de echtscheiding tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog altijd stopgezet kan worden. Wat hem betreft, kunnen de Britten zelfs opnieuw toetreden na het voltrekken van de brexit.

"We gooien de Britten niet buiten, we willen dat ze blijven. En als ze willen blijven, dan moeten ze dat kunnen doen." Met die woorden reikte Juncker woensdag de hand naar de Britten om lid te blijven van de Europese Unie, of dat opnieuw te worden. Dat verklaarde hij tijdens een toespraak voor het Europees Parlement in Straatsburg.

Al geeft Juncker ook aan dat die uitgestoken hand richting de Britten "een bijna geërgerde reactie" opwekte in Londen. Maar dat houdt de opgewekte Luxemburger niet tegen. "Eenmaal de Britten zijn vertrokken op basis van artikel 50, blijft er nog steeds artikel 49 over, dat een terugkeer naar lidmaatschap mogelijk maakt. Dat zou ik graag hebben."

De afgelopen weken deden er verschillende voorstellen de ronde over het mogelijks afwenden van de brexit. Eerst en vooral was er het voorstel van oud-Ukip-leider Nigel Farage om een tweede referendum te houden over de brexit. Hoewel Farage daar vooral de brexit mee bevestigd wil zien, grepen verschillende voorstanders van een verlengd verblijf in de Unie dat voorstel meteen aan met dat doel. Ook Donald Tusk ijverde dus al voor het terugdraaien van de echtscheiding. Juncker sluit zich daar nu bij aan.

'We gooien de Britten niet buiten, we willen dat ze blijven'
Jean-Claude Juncker, Europees Commissievoorzitter

Eerst slaan, dan zalven

Die zalvende toon richting het Verenigd Koninkrijk is opvallend, aangezien diezelfde Juncker tien dagen eerder nog zei "niet te geloven dat de brexit er niet komt". De EU wees Londen toen ook fijntjes op de "vernietigende gevolgen" voor Britse bedrijven bij het uitblijven van een akkoord.

De reden hoeft echter niet ver te worden gezocht. Binnenkort wordt het tweede deel van de brexit-onderhandelingen tussen Londen en Brussel weer opgestart. Na een eerder principeakkoord in december - waar May moest inbinden - is de sfeer voor de herstart erg gespannen: het tweede deel van de onderhandelingen, over de toekomstige relaties en een mogelijke overgangsfase daarvoor, kondigt zich niet meteen aan als een walk in the park.

Vooral de moeilijke onderhandelingspositie van Theresa May in eigen land baart zorgen. Vrees is dat de gesprekken toch nog spaak lopen en er helemaal geen akkoord komt. Bovendien is het aan Londen om de openingszet te doen. Met deze woorden lijken Tusk en Juncker het bed te willen spreiden voor de Britten.

Theresa May zelf liet dinsdag alvast weten dat de uitkomst van het brexit-referendum absoluut gerespecteerd zou worden.