Direct naar artikelinhoud
Storm

Storm voorbij: 1 Belgische dode en 2 Nederlandse doden

Storm voorbij: 1 Belgische dode en 2 Nederlandse doden
Beeld Twitter @provinciewvl

De hevige storm die het noorden en noordwesten van België vandaag teisterde, lijkt voorbij geraasd te zijn. Ook bij onze oosterburen lijkt het ergste ondertussen gepasseerd te zijn. Het Vlaams Rampenfonds laat weten dat het de storm waarschijnlijk niet zal erkennen als ramp.

"Alle gevaar met betrekking tot de wind is geweken." Dat meldt David Dehenauw, weerman bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Daarmee verlaagt het KMI de code van oranje naar groen. De zwaarste windstoten waren er in het westen en de streek nabij de Nederlandse en Duitse grens. Daar gold dan ook code oranje. In de rest van het land was er sprake van code geel.

Ook in onze buurlanden hield de storm lelijk huis. In Nederland, waar alle trein- en tramverkeer op een bepaald ogenblik stillag, vallen twee doden te betreuren. Ondertussen is code rood er overal voorbij. Ook in Duitsland en Italië viel telkens één dode te betreuren.

Twitter bericht wordt geladen...

Geen ramp

Het Vlaams Rampenfonds gaat de storm die donderdag over ons land trok, waarschijnlijk niet erkennen als ramp. Dat zegt Wim Claes, teamcoördinator van dat fonds.

Om erkend te worden als ramp, moeten windsnelheden gemeten worden van 120 km/uur. Bij het KMI is de hoogst gemeten waarde momenteel 119 km/uur. Die werd gemeten in Deurne. Claes wijst er donderdag ook op dat sinds de wijziging van het betreffende decreet particulieren die schade hebben geleden zich in eerste instantie moeten wenden tot hun verzekeraar en dus niet meer bij het Rampenfonds aankloppen. Het fonds is wel nog verantwoordelijk voor bijvoorbeeld landbouwschade.

In Antwerpen, waar de storm bijzonder zwaar huishield, heeft gouverneur Cathy Berx voorlopig nog geen aanvragen gekregen om de storm van donderdag tot ramp te laten erkennen, maar dat kan de volgende dagen natuurlijk nog veranderen. Haar kabinet wijst erop dat gemeentebesturen alle schademeldingen moeten verzamelen en aan de gouverneur moeten vragen de procedure tot erkenning op te starten.

Wie schade geleden heeft, kan best aangifte doen bij zijn gemeente én zijn verzekeringskantoor. Indien de overheid de storm tot ramp erkent, zijn voor een financiële tegemoetkoming bewijsstukken als foto's en facturen nodig.

Hele dag storm

In de haven van Zeebrugge waren er vanmorgen rukwinden tot 112 kilometer per uur. Op zee was er gedurende tien minuten een zware storm, met rukwinden tot 10 Beaufort. "Die storm is stilaan aan het afnemen", aldus David Dehenauw. Voorts waren er rukwinden tot 108 kilometer per uur in onder meer Schaffen (Diest) en Stabroek.

De oorzaak van de hevige rukwinden is de stormdepressie die vanuit Engeland over de Noordzee trekt. "In België worden zoals verwacht vooral de noordwestelijke en de noordelijke provincies het zwaarst getroffen. De storm raast vanmiddag verder over de provincies Limburg en Luik. Vanaf het westen neemt de wind nu af en in de loop van de namiddag zal hij overal in ons land afnemen", aldus Dehenauw.

Nederland heeft het nog harder te verduren. Daar raast een zware storm over het land, met rukwinden tot 144 kilometer per uur op het land, en tot 11 Beaufort op zee. 

Noodnummer 1722

De FOD Binnenlandse Zaken heeft om middernacht het noodnummer 1722 geactiveerd. Daar kan u terecht om schade of wateroverlast te melden. Tussen 7 en 11 uur vanochtend werden al meer dan 5.000 oproepen naar het noodnummer 1722 verwerkt. De wachttijden kunnen daardoor oplopen, maar de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken benadrukt dat het noodnummer 112 enkel dient voor potentieel levensgevaar. 

In Antwerpen heeft de brandweer een afzonderlijk callcenter opgericht. Het is te bereiken op het nummer 03/338.13.38.  

Het KMI waarschuwt voor code oranje in het westen van het land en in provincies die grenzen aan Nederland en Duitsland.Beeld KMI

Hinder

De storm heeft vanmorgen op verschillende plaatsen voor hinder voor het treinverkeer gezorgd. Dat was het geval tussen Zedelgem en Torhout in West-Vlaanderen, en in de buurt van Tour & Taxis in Brussel, waar objecten op de sporen terechtgekomen waren. Ook op de lijnen Brussel-Dendermonde en Herentals-Turnhout zijn er problemen. Op die laatste lijn is er sinds 10 uur geen treinverkeer omdat een boom op de bovenleiding gevallen is.

Op vraag van de Nederlandse spoorwegen werd in de loop van de ochtend het treinverkeer stilgelegd van Essen (België) naar Roosendaal (Nederland) voor de Thalys en Benelux-treinen. Daar zijn sinds vanmiddag vervangbussen ingelegd.

Ook het bus- en tramverkeer ondervindt hinder, omdat op tal van plaatsen wegen geblokkeerd zijn door omvergewaaide bomen en takken. "We doen wat we kunnen om te blijven rijden", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken van De Lijn. "Op de meeste plaatsen kunnen we het probleem oplossen door een lokale omleiding in te lassen. Elders is dit echter niet mogelijk en kunnen bepaalde stukken helaas niet bediend worden."

Wat het tramverkeer betreft, zijn er onder meer problemen in Gent waar tram 1 aan het kruispunt met de R4 stapvoets dient te rijden. Aan de kust kan de tram tussen Middelkerke en Oostende door zandophoping slechts over één spoor rijden. In Antwerpen rijdt tram 3 niet tussen Linkeroever en Melsele. 

En ook in de havens is er hinder. Er is door het stormweer geen beloodsing voor de scheepvaart mogelijk naar de haven van Zeebrugge en ook de Antwerpse en Gentse haven zijn maar beperkt bereikbaar. De hinder zal naar verwachting nog tot in de vroege namiddag duren. In het Deurganckdok in de Waaslandhaven was vanochtend een containerschip losgeslagen. Het schip kwam een tijdje dwars over het dok te liggen en moest met sleepboten weer naar de kant geleid worden. Intussen ligt het opnieuw vast. 

Het luchtverkeer op Brussels Airport heeft niet te lijden van de rukwinden. De enkele vertragingen die zich voordoen, houden geen verband met de weersomstandigheden. Een aantal vluchten uit Nederland is wel naar Zaventem afgeleid. Op de luchthaven van Antwerpen werden de krachtigste rukwinden vastgesteld. Toch konden alle vliegtuigen er opstijgen.

Dodelijk slachtoffer

In Grez-Doiceau, in de provincie Waals-Brabant, is deze voormiddag een autobestuurster om het leven gekomen nadat er een boom op haar wagen was gevallen. De vrouw reed kort na 10 uur op de Geldenaaksesteenweg door het bos van Beausart toen een omgewaaide boom op haar auto viel.

In de Antwerpse gemeente Kontich is vanmorgen een boom op een schoolbusje terechtgekomen. De zestien kinderen op de bus bleven ongedeerd. En in Ekeren zijn omwille van een gaslek enkele woningen een tijdlang ontruimd. Een omgevallen boom beschadigde er de gasleiding. Het euvel is inmiddels hersteld.

Nog in Antwerpen zijn er deze voormiddag vier gewonden gevallen. Een fietser werd omver geblazen door de wind op de Gabriël Theunisbrug, een vrouw kreeg een dakpan op haar hoofd in de Rotterdamstraat, in de Lakensstraat raakte een vrouw zwaargewond toen ze een metalen plaat op het hoofd kreeg en bij een instorting in een tankstation in Hoboken raakte een vierde persoon gewond.

In het Limburse Peer is een deel van het dak van de overdekte skipiste gaan waaien. In Meeuwen-Gruitrode is het plat dak van enkele schoollokalen de lucht ingegaan. Daardoor is ook de muur aan de voorkant van de school ingestort. Niemand raakte gewond.

Weerbericht

Na de middag zal de wind in kracht afnemen. De regenzone blijft nog tijdelijk slepen over het zuidoosten van het land. Vervolgens krijgen we enkele opklaringen, maar daarna volgen er nog buien die op de Ardense Hoogten winters worden met kans op een donderslag. De maxima liggen in de ochtend met waarden tussen 4 en 11 graden, in de loop van de dag wordt het al enkele graden frisser. 

Vannacht zijn er eerst buien en winterse buien, daarna wordt het droog. De minima schommelen rond het vriespunt. Morgen en zaterdag verwacht het KMI fris weer met soms winterse buien, bij maxima tussen 0 en 6 graden. Vanaf zondag wordt het zachter - het kwik gaat richting 10 graden -, maar dan is ook de regen terug. 

Twitter bericht wordt geladen...

Maatregelen

Zowel provincies als steden en gemeenten nemen heel wat voorzorgsmaatregelen tegen de storm, en sturen waarschuwingen uit voor hun inwoners. "Wees voorzichtig", klinkt het. "Parkeer je wagen niet onder bomen en blijf binnen indien mogelijk." Hieronder een overzicht van de maatregelen per provincie.

Twitter bericht wordt geladen...

Brussel

Als gevolg van de verwachte weersomstandigheden werd in Brussel de toegang tot Ter Kamerenbos en het Zoniënwoud gisterenavond om 22 uur gesloten, zo meldt het kabinet van burgemeester Philippe Close. Volgens de burgemeester wordt de situatie permanent geëvalueerd. Op de website van de stad Brussel staat dat de parken van de stad vanaf 15 uur en de kerkhoven vanaf 16 uur werden gesloten vanwege de hevige rukwinden die voorspeld worden. Leefmilieu Brussel raadt aan om parken en bossen te mijden en op een veilige afstand van bomen te blijven.

Vlaams-Brabant

De politie van Leuven maakte bekend dat de parken en het provinciedomein morgenvoormiddag gesloten zijn en vraagt om ook niet-afgesloten domeinen te vermijden. In Kortenberg is de Prinsendreef afgesloten vanaf gisterenavond 22 uur.

Twitter bericht wordt geladen...

Antwerpen

De provincie Antwerpen laat weten dat alle provinciedomeinen tot na de middag gesloten blijven. Het gaat om Rivierenhof, Vrieselhof, Hof van Leysen, Kesselse Heide (Antwerpen), Vrijbroekpark (Mechelen) en Averegten, Prinsenpark, Hertberg, Hoge Mouw (Kempen). Ook de bosrijke onderdelen van De Schorre blijven afgesloten. Om 13 uur vanmiddag evalueren de domeinwachters de situatie.

In de stad Antwerpen werden alle stedelijke parken en groendomeinen in de loop van gisterenavond al afgesloten. "De kans op afbrekende takken is te groot", klinkt het. "Daardoor is de veiligheid van parkbezoekers niet gegarandeerd." Ook de begraafplaats Sint-Fredegandus in Deurne en het bos van de begraafplaats Schoonselhof in Wilrijk werden afgesloten. In Antwerpen houden verschillende scholen, die in parken gelegen zijn, vandaag de deuren gesloten.

In Mechelen sloten de stadsparken Tivoli, de Kruidtuin en Papenhofpark. Ook de stadstuinen, (speel)bossen en de stedelijke begraafplaats sloten bij code oranje. De parken zullen gesloten blijven tot wanneer het KMI code oranje opheft.

Om gevaarlijke situaties te vermijden, sloot de gemeente Boom gisterenavond het park af. Ook de bosrijke gebieden van de Schorre worden afgesloten.

In Kapellen is het Gemeentepark gisterenmiddag gesloten.

Ook in Kontich en Edegem sloten alle parken en bossen voor het publiek. 

De gemeente Rumst roept haar inwoners op om voorzichtig te zijn. Omdat er door de wind grote takken kunnen afbreken, werden uit voorzorg de parken in Rumst, Reet en Terhagen en de Kapellelei afgesloten.

In Nijlen wordt de Kesselse heide vandaag een tijdje afgesloten.

West-Vlaanderen

De provincie raadt af om provinciedomeinen te bezoeken vanaf vanmiddag 13 uur.

Twitter bericht wordt geladen...

In Brugge worden werfleiders opgeroepen om de nodige maatregelen te treffen. "Parkeer auto's zo min mogelijk in de buurt van bomen", geeft de stad ook als tip mee, en "maak alles wat buiten los ligt of staat vast of haal het binnen."

De stad Roeselare sloot vanaf de vooravond verschillende locaties binnen de stad af tot het stormweer geluwd is. Het gaat om Noordhof, Grote Bassin, Geitepark, Sint-Sebastianspark, Pastoorbos, Park Van De Walle en Kleiputten. De Provinciale Groendienst raadt ook af om Het Sterrebos te bezoeken en activeert daarom hun stormweerborden. "Het is ook aangeraden om geen wagens onder bomen te parkeren", laat de stad op haar website weten. "Het stadsbestuur dringt erop aan voorzichtig te zijn, als dit mogelijk is binnen te blijven en je zo weinig mogelijk in het wegverkeer te begeven."

In Ichtegem is gisteren vanaf 15.30 uur de toegang tot het bos van Wijnendale afgesloten. De stad vraagt haar inwoners om te checken of tuinmeubels, bloembakken of ander losstaand materiaal goed vastzit of veilig opgeborgen is.

In Izegem besliste het stadsbestuur om enkele groendomeinen in de stad preventief af te sluiten. Domein Wallemote - Wolvenhof, Kasteelpark Blauwhuis, Park Steendam, Park Paters Kapucijnen, Rhodesgoed Kachtem, Merelbos Emelgem en Wandel op de Mandel werden afgesloten.

Uit veiligheidsoverwegingen zijn in Torhout de bossen tijdelijk afgesloten. Ook de Planterijdreef en speelplein De Warande zijn dicht. 

In Koekelare is park De Mote is afgesloten.

Limburg

Burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden heeft beslist om van vanaf gisterenavond 22 uur tot vandaag om 14 uur de toegang tot het stadspark en ‘t Speelhof te sluiten.

Oost-Vlaanderen

In het Provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke blijven de bossen vandaag  gesloten. Het volledige gebied ten noorden van de Zuidlede (speeltuin en restaurant) is wel nog toegankelijk. 

Twitter bericht wordt geladen...