Eindelijk: de NBA Finals zijn nog eens moeilijk te voorspellen en dus worden de play-offs bloedstollend

Het reguliere seizoen in de NBA zit er na 82 wedstrijden per club op. Na een alweer slopende campagne krijgen de zestien play-offteams exact twee dagen rust want zaterdag 14 april start de eindfase richting finale. Na drie keer Golden State - Cleveland lijkt het dit jaar een pak boeiender te worden. Eindelijk! Denk jij te weten wie de titel pakt, stem dan op onze poll onderaan.

vtvn

Drie topfavorieten

Er zijn deze keer namelijk geen twee maar drie topfavorieten voor de titel in de NBA. Naast de Warriors en Cavaliers hebben ook de Houston Rockets zich in dit gezelschap genesteld. De troepen van James Harden en Chris Paul wonnen liefst 65 wedstrijden, en eindigden als nummer één in het Westen. Zeven wedstrijden vóór de Warriors en liefst vijftien beter dan de Cavs van LeBron James.

Toch blijven de Warriors met Stephen Curry, Kevin Durant en Klay Thompson de te kloppen ploegen. De titelverdedigers deden het richting het einde van het seizoen rustig aan met het oog op de play-offs. De Cavs verloren dan weer wat van hun pluimen, maar ondanks een pas vierde plek in het Oosten zijn zij weer de grootste kanshebbers om de finale te halen. Een reden: The King.

Een overzicht van de plus- en minpunten van de drie titelfavorieten dringt zich op.

© AFP

Warriors

PLUS:

- beste trio in de NBA met Curry, Durant en Thompson

- beste ‘role players’ met onder andere Green, Iguodala en Livingston

- brok ervaring na drie opeenvolgende finales

MIN:

- minder diepe bank dan de voorbije jaren

- ‘minder’ intrinsieke motivatie na twee titels op drie jaar tijd

- blessuregevoeligheid Curry

© Photo News

Cavaliers

PLUS:

- LeBron James

- offensieve machine

MIN

- (te?) zwakke verdediging

- weinig ‘difference makers’ naast LeBron

- geen sterke coach

© EPA-EFE

Rockets

PLUS

- dodelijk duo Harden-Paul

- zowel offensief als defensief sterk

- heleboel driepuntschutters

- diepe bank met Gordon als beste zesde man

MIN

- wispelturigheid van Harden

- geen derde topper zoals Golden State

© Photo News

Outsiders

Naast de drie topfavorieten hebben een aantal outsiders zich onderscheiden. De Toronto Raptors zijn met voorsprong de grootste kanshebber op de titel naast de Warriors, Cavs en Rockets. DeMar DeRozan en Kyle Lowry leidden hun team dit seizoen naar liefst 59 overwinning, een clubrecord. Ze hebben bovendien sterke ‘role players’ als Jonas Valanciunas, Serge Ibaka en CJ Miles. De Raptors kunnen zowel offensief als defensief wedstrijden winnen.

Waarom zijn ze dan geen favoriet? De voorbije drie seizoenen is gebleken dat de Raptors altijd net iets te kort komen in de play-offs. Niet iedereen is er zelfs zeker van dat ze zonder problemen de eerste ronde overleven tegen Washington. En daarna wachten LeBron en zijn Cavs in een potentiële tweede ronde. Aan DeRozan en Lowry om te bewijzen dat ze deze keer wel wedstrijd na wedstrijd kunnen presteren...

Daarnaast zijn er ook, jawel, de Philadelphia 76’ers. De Sixers waren de voorbije jaren het kneusje van de NBA maar hebben eindelijk al hun toptalenten op de rails gekregen. Joel Embiid en Ben Simmons zijn pure klasse, Dario Saric blijkt beter dan verwacht, Markelle Fultz is op tijd terug van een blessure en veteranen als JJ Redick en Robert Covington bewijzen hun meerwaarde. Dit team heeft nauwelijks ervaring in de play-offs en Embiid is nog geblesseerd, maar geen enkel team was de voorbije weken zo in vorm als de Sixers. Die wonnen namelijk hun laatste zestien wedstrijden van het reguliere seizoen.

Normaal gezien zouden ook de Boston Celtics een favoriet voor de titel zijn, maar de groene brigade moet het doen zonder sterspeler Kyrie Irving. Bovendien zijn ook die andere ster Gordon Hayward en belangrijke bankspeler Marcus Smart buiten strijd. Het valt dan ook af te wachten op de Celtics de eerste ronde overleven tegen de Milwaukee Bucks van Giannis Antetokounmpo en Jabari Parker.

In het Westen kunnen mogelijk de OKC Thunder verrassen. Met Russell Westbrook, Paul George en Carmelo Anthony beschikken de Thunder over een sterk trio om de strijd aan te gaan met Houston en Golden State. Ook al liep het reguliere seizoen een pak stroever dan aanvankelijk gedacht.

Het programma van de eerste ronde in de play-offs van de NBA (gespeeld naar een best-of-seven), vanaf 14 april:

Eastern Conference

Toronto (1) - Washington (8)

Boston (2) - Milwaukee (7)

Philadelphia (3) - Miami (6)

Cleveland (4) - Indiana (5)

Western Conference

Houston (1) - Minnesota (8)

Golden State (2) - San Antonio (7)

Portland (3) - New Orleans (6)

Oklahoma City (4) - Utah (5)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen