De donuteconomie is een economisch model.© Inge Kinnet

Eva Smets stelt haar nieuwe boek ‘Kantelen! Belgische recepten voor de donuteconomie’ voor in Lier

Lier -

Eva Smets, executive director van Oxfam België, presenteert op 14 mei haar boek ‘Kantelen’ in het Lierse leescafé Colibrant. Hierin pleit ze voor een rechtvaardiger aanpak van onze economie, klimaat en sociale zorg.

Eva Smets, executive director Oxfam België, stelt dinsdag 14 mei haar nieuwe boek ‘Kantelen – Belgische recepten voor de donuteconomie’ voor. “Zij pleit hierin voor een nieuwe, rechtvaardige aanpak voor onze economie, klimaat en sociale zorg en toont met concrete voorbeelden aan dat een andere aanpak binnen handbereik ligt”, legt Stijn Steenman namens Transitie lier, Oxfam Wereldwinkel Lier en Mensen & Wetenschap Lier uit.

“Het boek koppelt wereldwijde trends aan de ervaring van sterke Belgische academici, ondernemers en andere pioniers. Hun verhalen bewijzen dat je een rendabel project uit de grond kan stampen dat economische, sociale en ecologische doelstellingen met elkaar verzoent.”

De donuteconomie is een economisch model dat economische welvaart meet door te kijken naar een sociaal fundament zonder de ecologische plafonds (de draagkracht van onze aarde) te overschrijden. “Het model werd ontwikkeld door Oxford-econoom Kate Raworth, die het boek van Eva Smets aanraadt.”

“Daaropvolgend horen we in een interactief debat hoe er al aan donuteconomie wordt gewerkt in Lier en omgeving”, vertelt Steeman. Danny Gladines (Energiecoöperatie Zon, Peter Buttiens (Ecologisch textiel-en verfbedrijf Esma), Koen Wijnants (Commons Lab vzw), Erwin Lauriks (Werkmmaat) en Iona Simionescu (Kraakvers en Stadshof) geven vanuit de praktijk commentaar op de haalbaarheid van het Donut-model.

“Daarna is er tijd voor een vragenronde vanuit het publiek, gevolgd door een drankje en Fairtrade hapje verzorgd door Oxfam Wereldwinkel Lier.” De boekvoorstelling gaat door op 14 mei om 20 uur in CC Colibrant in de Deensestraat 6/7 in Lier. Een organisatie van Transitie Lier, Oxfam Wereldwinkel Lier en Mensen & Wetenschap Lier. Het event is gratis. Inschrijven kan via transitie Lier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners