Automaat van Kaashandel Fransen moet weg na klacht van buur die 100 meter verder woont: “We betreuren de onverdraagzaamheid”

Schilde -

Wij voorspellen nu al wat dinsdag hét gespreksonderwerp zal zijn op de wekelijkse markt in Schilde: de versautomaat van kaashandel Fransen in de Schildedreef. Die moest door vader Leo en zoon Johan op bevel van de burgemeester zopas worden weggehaald. Na klacht van een buur, die pas honderd meter verder woont.

Jan Auman

Kaashandel Fransen is een instituut in Schilde en de wijde omgeving bij liefhebbers van kazen gemaakt in heel Europa. Vader Leo Fransen (75) gaf de liefde voor zuivelproducten en de stielkennis om er fraaie dingen mee te doen door aan zijn zoon Johan (52). Het ging hen voor de wind, getuige onder meer de mooie villa die ze bouwden in één van de meest dure buurten van Schilde: de wijk Steynhoeve. Maar corona strooide in 2020 ook voor Kaashandel Fransen roet in de rijstpap.

De steen des aanstoots: een stille zuivelautomaat. Langs de Schildedreef kan dat blijkbaar niet.© RR

“Om ons hoofd boven water te houden en onze klanten te blijven bedienen, installeerden we op ons perceel, aan de straatzijde vlak bij onze oprit, een automaat waarin we een selectie aanboden uit ons grote assortiment”, legt Leo uit. “Dat viel in de smaak en het heeft ons geholpen om die moeilijke periode te overbruggen. Toen de markten gelukkig opnieuw georganiseerd mochten worden, hebben we onze automaat maar laten staan. We hadden er ons vaste publiek voor: de échte zuivelfanaten, maar ook voorbijgangers zoals onder meer bouwvakkers, gemeentearbeiders en politieagenten op de terugweg van een interventie.”

Geen overlast

Overlast veroorzaakte de stille automaat niet. Dat hoorde Gazet van Antwerpen van meerdere getuigen. Het gras in de berm voor de familiale villa draagt ook geen sporen van geparkeerde wagens of het af- en aanrijden van voertuigen. De dichtste buur woont op bijna honderd meter! Toch was zij het die onlangs bij de gemeente ging aankloppen wegens illegale praktijken in de wijk Steynhoeve.

“Onze automaat zou niet in orde zijn met de regelgeving”, schudt Leo het hoofd. “Dat schrijft burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) toch in een brief. Hij voegde er aan toe dat we enkele weken de tijd kregen om hem weg te nemen. Ondanks de massale positieve reacties van heel wat mensen in Schilde, hebben we dat maandag met pijn in het hart dan toch maar gedaan.”

“Onze automaat zou niet in orde zijn met de regelgeving. We kregen enkele weken de tijd om hem weg te nemen. Ondanks de massale positieve reacties van heel wat mensen in Schilde, hebben we dat maandag met pijn in het hart dan toch maar gedaan”

Leo Fransen

Kaashandel Fransen

En dus waren vader en zoon Fransen maandag voor één keer niet met melk, kaas en eieren in de weer, maar met een schop en een graafmachine. De automaat werd netjes verwijderd. Op de sociale media regent het verontwaardigde reacties over de beslissing. Oppositieraadslid Hans Hanssen (Dorp 24) begrijpt het niet en suggereert dat een petitie het lokaal bestuur mogelijk tot andere inzichten kan brengen.

Johan Fransen haalt de elektrische leidingen weg, terwijl z’n vader toekijkt.© JAA

In het gemeentehuis wil schepen Olivier Verhulst (Lokaal Liberaal) van Milieu en Wonen niet ingaan op de reden van het plotse optreden van de gemeente. “Ik ken die ook niet, maar weet wel dat dit soort dossiers geen prioriteit mag krijgen. Ik was vooral blij dat een lokale handelaar zijn hoofd boven water heeft kunnen houden door creatief te zijn. Ik betreur dat onverdraagzaamheid vandaag zulke proporties aanneemt”, aldus Verhulst.

LEES OOK. Geveltuin van Peter in Wetstraat moet na 20 jaar weg: “Nu wordt hier een punt van gemaakt? We moeten toch vergroenen?”

Vlaamse regels

Ondanks herhaaldelijk aanbellen bij de betrokken buur die aan de basis zou liggen van de klacht, kregen wij geen gehoor. Burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) stelt dat het lokaal bestuur moest optreden na een officiële klacht. “We hebben ten tijde van corona oogluikend die automaat toegestaan, maar de Vlaamse regelgeving is glashelder: zo’n automaat in een woonparkgebied kan niet. Hoe spijtig we dat allemaal mogen vinden. Onze handhavingsambtenaren hebben vastgesteld dat Kaashandel Fransen hiermee niet in regel is”, aldus Bauwens.

“We hebben ten tijde van corona oogluikend die automaat toegestaan, maar de Vlaamse regelgeving is glashelder: zo’n automaat in een woonparkgebied kan niet. Onze handhavingsambtenaren hebben vastgesteld dat Kaashandel Fransen hiermee niet in regel is”

Dirk Bauwens

Burgemeester Schilde

Hij nodigt de marktkramers binnenkort uit op het gemeentehuis om na te gaan of ze hun automaat niet elders op een stukje openbaar domein kunnen stallen, mits aanvraag en vergunning. De burgemeester benadrukt ook dat de automaat maar één aspect vormt van de ingediende klachten, die allemaal betrekking hebben op de stedenbouwregelgeving. Voor een aantal van die aspecten zou regularisatie geen probleem vormen.

Kaashandel Fransen opereert van markt naar markt, maar bestellingen kunnen ook thuis aan de Schildedreef worden afgehaald.© JAA

© JAA

Een selectie uit het aanbod van de Fransen-automaat: onder meer de dessertjes konden erg verleidelijk lonken naar voorbijgangers.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen