Direct naar artikelinhoud
Extreemrechts

Extreemrechts ronselt terroristen tegen islam

'Guerre de France' prijkt bovenaan op de website van AFO, de ‘Action des Forces Opérationnelles’, een groepering waarvan er dit weekend tien mensen opgepakt zijn.Beeld RV

Het vaderland met eigen hand verdedigen tegen migranten en de islam. Dat is de roeping van een groeiend aantal militanten van extreemrechts. In Frankrijk zijn er zo tien opgepakt die al wapens en explosieven hadden bemachtigd – en op de forums waar zij hun rekruten zochten, zijn ook Belgen actief.

Het is een beeld dat uit de propagandamolen van de Islamitische Staat lijkt te komen: de Eiffeltoren in Parijs die is herschapen tot een oorlogstoneel. Compleet met lijken van soldaten en een uitgebrande tank. Maar de fotomontage prijkt op de website ‘Guerre de France’ en die is bedoeld "om Franse burgers klaar te stomen voor de strijd". Dat gebeurt met een stapel aan handleidingen – waarvan er veel aan het leger zijn ontfutseld, zoals een 168 pagina’s lange cursus over het schieten met vuurwapens en 195 pagina’s over alle types van explosieven.

De groepering mikt 'in de eerste plaats op de aanhangers van het islamitische systeem. Maar ook wie samenspant met de islam behoort tot de vijand'

Onder het hoofdstuk 'de vijanden' staat omschreven wie daarmee belaagd moet worden. "In de eerste plaats de aanhangers van het islamitische systeem." Daartoe linkt de website alvast naar een lijst van alle moskeeën in Frankrijk. Maar ook wie "samenspant" met de islam behoort tot de vijand, zo klinkt het. "Vanuit een wijkgevoel, vanuit een gedeelde haat voor de politie en voor blanken en vanuit een financieel belang in de handel in drugs – waarbij het voornamelijk gaat om Zwart-Afrikanen, zelfs als die van katholieke oorsprong zijn."

Aanslagen

De website is het werk van AFO, de ‘Action des Forces Opérationnelles’, een groepering waarvan er dit weekend tien mensen opgepakt zijn. Dat gebeurde verspreid over Frankrijk, van aan de Atlantische kust tot op het eiland Corsica. De verdachten zouden aanslagen hebben beraamd tegen radicale imams en geradicaliseerde gevangenen die in vrijheid worden gesteld, maar ook tegen vrouwen die gesluierd verschijnen op straat. Er zouden wapens zijn gevonden en een lab ontmanteld waar explosieven en granaten werden gemaakt.

AFO wordt geleid door Guy S. (65), een gewezen politieagent die nu in tweedehandsgoederen handelt en een voorliefde voor antiek wapentuig heeft. Hij werd van zijn bed gelicht in Tonnay-Charente. Volgens de nieuwssite Mediapart zit er ook een onderofficier van de gendarmerie in de groep en een aantal militairen die al in verband zijn gebracht met een grote wapendiefstal uit een kazerne in september 2016. Maar er waren blijkbaar ook gewone huisvaders bij die in hun vrije tijd naar schietclubs trokken om zich voor te bereiden op de oorlog tegen de islam.

'Het gedachtegoed waarover we hier spreken, leeft ook bij ons nog wel. Alleen ontbreekt het hier aan leidersfiguren'
Een veiligheidsbron

De groepering is een uitwas van de ‘Volontaires pour la France’ (VPF), een rechtse burgerbeweging die na de terreur tegen Charlie Hebdo werd gesticht. Ze wordt gerund door een gepensioneerde luchtmachtgeneraal en een gewezen Europarlementslid van het Front National. Officieel is AFO daarvan afgesplitst en predikt VPF geen geweld. Maar in een AFO-document over interne veiligheid staat wel vermeld dat leden met een verantwoordelijke functie bij VPF zich in het geval van een arrestatie onmiddellijk van hun simkaart moeten ontdoen.

Ook België

Beide groeperingen vinden ook aanhang in België. Zo zit er een schrijver van het extreemrechtse blad Le Peuple onder de leden van ‘La lettre des Résistants Patriotes’ – de naam waaronder AFO op Facebook ageert – en telt VPF naast heel wat Franstalige Belgen ook een oud-gemeenteraadslid van Vlaams Belang onder zijn fans. De Franse veiligheidsdiensten hebben hun Belgische collega's dan ook nadrukkelijk gebrieft over de tien arrestaties. Maar van echt verontrustende banden heet er voorlopig geen sprake te zijn.

"Het gedachtegoed waarover we hier spreken, leeft ook bij ons nog wel," aldus een veiligheidsbron, "maar om één of andere reden komt het niet boven de gevaardrempel uit. Aanvallen op asielzoekerscentra zoals er in Duitsland en Nederland waren, hebben wij bijvoorbeeld nog niet gezien. Waarschijnlijk ontbreekt in België aan leidersfiguren. Maar dat kan wel veranderen natuurlijk en we volgen die middens kort op."