Direct naar artikelinhoud
Live

Geert Bourgeois tijdens Septemberverklaring: "Energieheffing blijft beperkt tot 9 euro", Voka bezorgd

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA)Beeld belga

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft vandaag zijn Septemberverklaring gehouden. Daarin heeft hij de plannen van de Vlaamse regering voor het komende politieke jaar toegelicht. Hij heeft ook meer toelichting gegeven bij de begroting voor volgend jaar én over het alternatief voor de Turteltaks.

19:22 maandag 25 september 2017

"Of we de doelstellingen voor 2020 voor hernieuwbare energie halen zal de komende jaren blijken. Als we doen zoals vandaag zal dat niet lukken." Dat zei Vlaams Energieminister Bart Tommelein maandag na de Septemberverklaring voor het parlement. Hij rekent op de private markt: "Als iedereen denkt dat iemand anders het zal doen, dan wordt het problematisch."

Vlaanderen moet 25.000 GWh groene energie opwekken tegen 2020. Eind vorig jaar zaten we aan 18.948 GWh. Het gaat om een streefdoel dat aan België is opgelegd door Europa en dat intern tussen de deelstaten is verdeeld. Indien we binnen drie jaar lager blijken te scoren, wacht ons een boete of moeten we groene energie gaan kopen in het buitenland. Dat laatste zou betekenen dat Vlaanderen wél betaalt, maar de investeringen en de jobs naar het buitenland ziet trekken.

Met het wegvallen van het biomassaproject in Langerlo verloor Vlaanderen 3.250 GWh aan groene energie. Dat verlies wordt gedeeltelijk opgevangen door de zon-, wind- en warmteplannen van Tommelein, maar dan nog blijft het het streefdoel voor 2020 veraf.

Tommelein rekent op privé-investeringen. "Als iedereen mee investeert, is er heel veel mogelijk. Ik heb dat gezien bij de Energiewende in Duitsland. Een groot deel van de investering is daar gebeurd door coöperatieven en bedrijven. Het is niet de overheid die centrales moet beginnen bouwen, het zijn de bedrijven en de mensen die het moeten doen."

De minister verwacht het meest van nieuwe windmolens. "Op het lokale vlak krijgen we veel weerstand tegen nieuwe molens, maar ik heb er vertrouwen in dat er extra inspanningen zullen worden geleverd in bijvoorbeeld de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge."

Voor 2018 worden ook subsidies in het vooruitzicht gesteld voor kleine windmolens en voor batterijen die groene energie kunnen opslaan.

Vlaams Minister van Begroting en Energie Bart Tommelein (Open Vld)Beeld belga

18:41 maandag 25 september 2017

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts heeft bij de begrotingsbespreking voor 2018 budget gekregen om een eigen Vlaamse inspectie op te richten. Op termijn zou het Federaal Voedselagentschap zich dan voltijds kunnen bezighouden met voedselveiligheid en de Vlaamse dienst met het dierenwelzijn. "Een expert moet nu bekijken hoeveel inspecteurs we nodig hebben, daarna kennen we het bedrag dat we nodig hebben", is te horen bij het kabinet.

Dierenwelzijn is sinds de jongste staatshervorming een Vlaamse bevoegdheid, maar de controle gebeurt nog steeds door een federaal agentschap. Het was Ben Weyts een doorn in het oog dat die inspecteurs zich vooral op het voedsel concentreren en minder op de dieren.

"Het oude systeem schoot tekort", zegt hij. "We zorgen nu voor meer ogen en botten op het terrein, met een zo sluitend mogelijk controlesysteem. We nemen dierenwelzijn ernstig in Vlaanderen. De slachthuissector zal ook maar eens moeten kiezen: ofwel aanpassen en meer respect tonen voor dierenwelzijn, ofwel op termijn verdwijnen."

Alle slachthuizen mogen ook een grondige doorlichting verwachten, zoals afgesproken in het convenant met sectorfederatie FEBEV. Het slachthuis van Izegem was als eerste aan de beurt.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA)Beeld belga

17:34 maandag 25 september 2017

Zelfstandigen en kleine KMO's betalen vanaf volgend jaar een heffing van 94,50 euro in plaats van 290 tot 2.600 euro. Voor bedrijven op middenspanning gaat het nog om 1.800 euro en voor bedrijven op hoogspanning om 10.500 euro.

De ingreep moet op kruissnelheid 114 miljoen euro per jaar opbrengen. Dat geld zal volgens minister Tommelein zowel gebruikt worden voor het verder wegwerken van de overschotten aan groenestroomcertificaten als voor nieuwe initiatieven op het vlak van hernieuwbare energie. Zo is het onder meer de bedoeling investeringssteun toe te kennen voor kleine windmolens en voor batterijen. "Maar dat gebeurt met gesloten enveloppes. We gaan niet de fout van het verleden maken en opnieuw schuldenbergen opbouwen", aldus Tommelein.

De Open Vld-minister weerlegt ook dat hij de factuur zou doorschuiven naar de volgende regering. Net zoals minister-president Bourgeois is Tommelein ervan overtuigd dat Vlaanderen zijn klimaatdoelstellingen kan halen als de grote bedrijven hun investeringen opdrijven.

16:45 maandag 25 september 2017

Volgens de oppositiepartijen stemt het beeld dat Bourgeois schetste niet overeen met de realiteit. Zo verwijst sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke naar de stijgende armoedecijfers, de hogere rusthuisfacturen, de wachtlijsten, enz... Volgens Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens leeft Bourgeois "in een bubbel". "Bourgeois leeft in een bubbel waarin alles in orde lijkt, ondanks alsmaar langere wachtlijsten in de zorg en de sociale huisvesting, ondanks toenemende armoede, vervreemding, onveiligheid en islamisering".

Wat het alternatief voor de energieheffing betreft, houdt de oppositie een slag om de arm. "Alle cijfers moeten op tafel. Ik wil zien hoe de berekening is gemaakt en hoe onderbouwd ze is, want er is in het verleden met miljarden gegoocheld. Het broddelwerk moet stoppen", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Voor Vlaams Belang-fractieleider Janssens is het niet meer dan logisch dat de heffing een pak lager ligt. "Maar dat die taks die de regering nu invoert een bescheidener omvang heeft, kan niet verbergen dat de energiefactuur de voorbije jaren enorm is gestegen en zal blijven stijgen zolang de Vlaamse regering haar energie-agenda blijft afstemmen op onrealistische dogma's", aldus Janssens.

Voor sp.a'er Vandenbroucke is de lagere heffing een bewijs dat de Turteltaks niet alleen ongrondwettig maar ook onnodig was. "De regering volgt ons nu in die kritiek", aldus Vandenbroucke. Hij noemt de verlaagde heffing "een eerste stap" en verwacht dat de regering nog bijkomende stappen zet om de energiefactuur van de Vlaming omlaag te krijgen.

Joris Vandenbroucke (sp.a).Beeld belga

15:55 maandag 25 september 2017

De energieheffing, die de "Turteltaks vervangt", is volgens Voka nadelig voor de competitiviteit van sommige bedrijven. "De bedrijven moeten 80 procent van de totale kost van de groene stroom ophoesten", klinkt het. "Dit komt neer op 150 miljoen euro per jaar. Het betekent voor bepaalde ondernemingen een significante meerkost."

Voka pleit opnieuw voor een energienorm, waarbij de elektriciteitskost van de bedrijven gebenchmarkt wordt ten opzichte van die van de buurlanden. "Als we dit niet doen, dan prijzen we ons stilaan uit de markt en riskeren we grote investeringen mis te lopen."

Over de rest van de Septemberverklaring, "waar ambitie uit spreekt", is Voka positief. Zo zal het beoogde structureel begrotingsevenwicht in 2018 ruimte vrijmaken voor investeringen.

"De Vlaamse regering bevestigt dat ze wil anticiperen op ontwikkelingen als disruptie, digitalisering en internationalisering", stelt Voka-topman Hans Maertens in een persbericht. "Zo maakt ze onder meer 75 miljoen vrij voor de industriële transformatie. Ook voor de kmo's worden extra middelen vrijgemaakt om te anticiperen op de steeds snellere internationalisering."

'De bedrijven moeten 80 procent van de totale kost van de groene stroom ophoesten'
Hans Maertens van Voka

15:30 maandag 25 september 2017

Nominaal is de Vlaamse begroting niet in evenwicht, omdat er een eenmalige afrekening is ten voordele van het federale niveau. Na de jongste staatshervorming werden immers te veel belastinginkomsten doorgestort naar de deelstaten. De regering kiest er ook voor de bouw van de Oosterweelverbinding uit het evenwicht te houden.

Los daarvan was er een overschot van 375 miljoen euro, dat kan worden gebruikt voor nieuw beleid. Vandeurzen krijgt 90 miljoen euro extra. Het geld gaat naar bijkomende steun voor personen met een beperking. In de jeugdsector komt er meer rechtstreeks toegankelijke hulp en laagdrempelige psychische zorg voor jongeren. Er is ook budget voor ondersteuning van de kinderopvang met vrij tarief, de gezinsopvang en de opvang in regio's met de grootste noden. In de woonzorgcentra komen er extra plaatsen.

Mobiliteitsminister Ben Weyts kon 30 miljoen euro binnenhalen voor een versterking van het Verkeersveiligheidsfonds.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits krijgt er 12,7 miljoen euro bij voor de versterking van het kleuteronderwijs en de taalversterking van anderstalige kleuters. De technische en beroepsscholen krijgen er 5 miljoen euro bij voor meer technische uitrusting.

Ben Weyts mag een betere inspectie op dierenwelzijn uitwerken en de bedrijven uit de sociale economie krijgen een injectie van 12 miljoen euro.

15:15 maandag 25 september 2017

Ook Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, liet zich niet onbetuigd. Hij riep bij het begin van het parlementaire jaar zijn collega’s op het politieke debat rechtstreeks te voeren en niet via de “asociale” media.

"In 140 tekens kan men geen fatsoenlijke argumentatie opbouwen, alleen maar slogans lanceren. Tweets en retweets zijn allebei even nefast en contraproductief voor een volwassen discussie."



14:48 maandag 25 september 2017

De Septemberverklaring zit erop. Onder applaus van de meerderheidspartijen verlaat Bourgeois het spreekgestoelte. Zo dadelijk volgt een persconferentie waar Bourgeois en begrotingsminister Bart Tommelein (Open Vld) meer uitleg geven bij de begroting.

14:45 maandag 25 september 2017

Bourgeois kijkt ook even vooruit naar de nakende brexit. "Wij zullen in het komende jaar assertief onze jobs verdedigen en onze belangen behartigen", benadrukt hij.

14:44 maandag 25 september 2017

Een derde van de bestuurders bij de Vlaamse instellingen zal tegen de zomer van 2018 onafhankelijk zijn.

14:42 maandag 25 september 2017

Vlaanderen heeft een efficiënte overheid nodig, zegt Bourgeois. Daarom wordt er gesnoeid in het aantal ambtenaren: in 2019 zullen er bij de Vlaamse overheid 24 entitieten en 4.000 ambtenaren minder zijn.

14:41 maandag 25 september 2017

Met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen wil de Vlaamse regering de ruimtelijke ordening in Vlaanderen helemaal hervormen.

14:39 maandag 25 september 2017

"Na twintig jaar impasse, na twintig jaar stilstand, hebben we een historische stap gezet door een Toekomstverbond te sluiten over de Oosterweelverbinding", klinkt Bourgeois trots.

14:38 maandag 25 september 2017

De Vlaamse regering heeft afgelopen vrijdag groen licht gegeven voor de universitaire lerarenopleiding.

14:37 maandag 25 september 2017

De Vlaamse regering zal Vlaanderen voorbereiden op de toekomst, zegt Bourgeois. "En die toekomst zal koolstofarm zijn."

14:36 maandag 25 september 2017

280.000 gezinnen met een sociaal tarief worden vrijgesteld van de energieheffing. Ook kmo's en bedrijven met gemiddeld verbruik zullen een lagere factuur krijgen dan vandaag het geval is.

14:34 maandag 25 september 2017

Er blijft ook in de toekomst een kleine energieheffing volstaan. Voor een gemiddeld gezin gaat het om 5 euro per jaar. Samen kost het alternatief voor de Turteltaks een gezin met gemiddeld verbruik dus 9 euro.

14:32 maandag 25 september 2017

Bourgeois legt uit hoe de vernietigde Turteltaks vervangen zal worden. De groenestroomquota worden met 1 procent opgetrokken, tot 21,5 procent."Voor een gezin met een gemiddeld verbruik kost dat 4 euro."

14:30 maandag 25 september 2017

Bourgeois kondigt een derde investeringsgolf aan van 610 miljoen euro: 160 miljoen voor mobiliteit en openbare werken, 140 miljoen voor scholenbouw, 115 miljoen euro voor welzijnsinfrastructuur en 115 miljoen voor onderzoek en ontwikkeling.

14:29 maandag 25 september 2017

Ook welzijnsminister Jo Vandeurzen krijgt er budget bij: 90 miljoen extra voor het zorg- en welzijnsaanbod. Het aantal woonzorgcentra wordt uitgebreid.

14:28 maandag 25 september 2017

Ook Verkeersveiligheid is en blijft een prioriteit. Mobiliteitsminister Ben Weyts investeert jaarlijks minstens 30 miljoen euro in het Verkeersveiligheidsfonds.

14:26 maandag 25 september 2017

Het kleuteronderwijs krijgt er 12,7 miljoen bij. Technische- en beroepsscholen krijgen 5 miljoen euro extra voor technische uitrusting.

14:24 maandag 25 september 2017

"Er is in 2018 voor 375 miljoen euro ruimte om bestaand beleid uit te breiden en om nieuw beleid te ontwikkelen."

14:23 maandag 25 september 2017

Bourgeois benadrukt dat de regering voor 2018 een begroting in evenwicht voorstelt. Er is ook ruimte voor investeringen, voegt hij eraan toe.

14:21 maandag 25 september 2017

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) begint zijn Septemberverklaring door op de rooskleurige economische vooruitzichten te wijzigen: het consumentenvertrouwen ligt hoger dan ooit, de export brak alle records en het aantal startende bedrijven staat op recordhoogte.