Waarom Duitsers plots zo geïnteresseerd zijn in onze onpopulaire koningin Mathilde

© Photo News

ZDF, de best bekeken tv-zender van Duitsland, bereidt een documentaire over koningin Mathilde voor. Ze volgen haar al enkele maanden en zijn nu ook met haar meegereisd naar Zuid-Korea. Maar wacht eens... Vonden de Duitsers “onze” Mathilde niet een van de minst boeiende vrouwelijke royals van Europa? Waar komt hun belangstelling opeens vandaan?

Wim Dehandschutter in Seoel, Zuid-Korea

Koning Filip en koningin Mathilde zijn maandag in de stad Seoel aangekomen voor een vierdaags staatsbezoek aan Zuid-Korea. Ze worden gevolgd door 24 journalisten, cameramannen en fotografen. Opmerkelijk is de aanwezigheid van de Duitse omroep ZDF, een van de grootste in Europa. Het is ongebruikelijk dat buitenlandse media meereizen in de Belgische delegatie. Maar het driekoppige ZDF-team, bestaande uit een journaliste, cameraman en geluidstechnicus, heeft een duidelijke missie.

“We werken aan een documentaire van 40 minuten over koningin Mathilde die we deze zomer in prime time zullen uitzenden”, zegt journaliste Annette von der Heyde. “We hebben haar al op verschillende activiteiten in België gefilmd. Bijvoorbeeld bij de herdenking van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, in Ieper, en op een school in Mechelen bij een project tegen pesten. En nu zijn we meegekomen naar Zuid-Korea.”

Onderaan in poll

Het is bijzonder dat er een volwaardig portret van Mathilde wordt gemaakt in Duitsland, omdat onze oosterburen zelf geen koningshuis hebben. Het Duitse keizerrijk, dat een semi-constitutionele monarchie was, werd in 1918 opgeheven. “We zijn wel gefascineerd door royals”, klinkt het. Maar niet door Mathilde, blijkbaar: het vrouwenblad Frau im Spiegel organiseert elk jaar een poll over de meest geliefde vrouwelijke royals in Europa. Kate Middleton, de echtgenote van de Britse prins William, en de Nederlandse koningin Máxima staan steevast bovenin, terwijl “onze” vorstin zielig onderin bengelt.

“De Duitsers kennen Mathilde niet, wat haar slechte resultaat in die poll verklaart”, zegt von der Heyde. “Als ik tegen mensen zeg dat ik naar België moet reizen voor opnames, is de reactie steevast: Mathilde, nog nooit van gehoord. Ik hoop dat ons portret daarin verandering brengt. Ik heb jullie koningin nog niet kunnen interviewen – daar zal ik wellicht ook niet in slagen. Maar ik heb haar wel al bezig gezien tijdens werkbezoeken en haar zondag informeel gesproken op de heenvlucht naar Seoel. Ze is spontaan, naturel en geëngageerd. Het fascineert me hoe ze haar drukke baan als koningin combineert met een gezin met vier kinderen.”

Driedelige serie

Het portret van Mathilde zal deel uitmaken van een driedelige serie over de jonge generatie Europese koninginnen, met ook nog Máxima van Nederland en Letizia van Spanje. De drie zagen in 2013/2014 in een tijdsbestek van dertien maanden hun respectievelijke echtgenoten Filip, Willem-Alexander en Felipe de troon bestijgen.

Er is nog een reden waarom de Duitsers Mathilde en bij uitbreiding het Belgische koningshuis zullen smaken, denkt de journaliste. “We gaan in de documentaire terug in de Belgische geschiedenis met vorige koninginnen, onder wie Fabiola en vooral Elisabeth. Zij was getrouwd met koning Albert I en kwam uit Beieren. Daarover heb ik prins Ludwig van Beieren geïnterviewd. Van hem komt de mooie uitspraak: Er is meer dan alleen bier dat Beieren verbindt met België. En natuurlijk stamt jullie koningshuis af van de Saksen-Coburgs (een van oorsprong Duitse dynastie waarvan leden over verschillende Europese landen heersten, nvdr.).”

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer