Direct naar artikelinhoud
Nigeria

Boko Haram laat tientallen schoolmeisjes vrij na massa-ontvoering

Meisjes werden ontvoerd door Boko Haram bij een school in Dapchi.Beeld AFP

Tientallen ontvoerde schoolmeisjes in Nigeria zijn vrijgelaten door de terreurorganisatie Boko Haram. Volgens de regering van president Muhammadu Buhari zijn zeker 76 van de 110 meisjes geïdentificeerd die vorige maand werden gekidnapt in het plaatsje Dapchi.

Onder meer de BBC had eerder woensdag al melding gemaakt van een grootschalige vrijlating, op basis van ooggetuigen in Dapchi.

De massa-ontvoering vond plaats op 19 februari. Dapchi ligt in het uiterste noordoosten van Nigeria, in het gebied waar Boko Haram in 2009 zijn bloedige opstand begon. De zaak riep herinneringen op aan de ontvoering in 2014 van meer dan 270 schoolmeisjes in het stadje Chibok, een gebeurtenis die leidde tot wereldwijde aandacht voor de crisis in Noord-Oost Nigeria en de socialmediacampagne Bring Back Our Girls. Naar schatting zo'n honderd Chibok-meisjes zijn nog altijd niet terecht.

Het was woensdagochtend niet meteen duidelijk of de vrijlating van de meisjes uit Dapchi het resultaat is van onderhandelingen tussen de regering en Boko Haram. De regering zou hebben gezegd dat de vrijlating "onvoorwaardelijk" is geschied. Van de Chibok-meisjes werden er echter tientallen vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van strijders van Boko Haram, in een deal waarbij werd bemiddeld door het Rode Kruis. President Buhari liet eerder deze maand via een woordvoerder weten dat hij bereid was om te onderhandelen over de meisjes uit Dapchi. Buhari had de massale kidnapping daar een 'nationale ramp' genoemd.

De regering zou hebben gezegd dat de vrijlating 'onvoorwaardelijk' is geschied

Inwoners van Dapchi vertelden woendagochtend tegen de BBC dat een wagenkonvooi van, naar wordt aangenomen, Boko Haram het plaatsje binnenreed, de meisjes afleverde en snel weer vertrok. De teruggebrachte meisjes zagen er volgens ooggetuigen uitgeput uit, maar enkele van hen zouden toch de kracht hebben gehad om naar hun ouders te rennen.

De ontvoeringen in Dapchi kwamen als een schok voor Nigeria. Mede omdat het had geleken alsof Boko Haram over zijn hoogtepunt heen was. Onder president Buhari, een ex-generaal die in 2015 was verkozen op een belofte om Boko Haram te zullen verslaan, boekte het Nigeriaanse leger vorderingen tegen Boko Haram. De groepering heeft zeker 20.000 mensen vermoord en 2 miljoen mensen op de vlucht gejaagd sinds het zijn wrede opstand begon. Op zijn hoogtepunt beheerste de groep een groot deel van Noord-Oost Nigeria.