Direct naar artikelinhoud
Tienerprostitutie

Soufiane Eddyani over rapnummer voor veroordeelde vriend: “Ik praat niet goed wat hij heeft gedaan”

Soufiane Eddyani over rapnummer voor veroordeelde vriend: “Ik praat niet goed wat hij heeft gedaan”
Beeld RV

Rapper Soufiane Eddyani (20) heeft vanavond een persconferentie gegeven over de heisa rond zijn nummer ‘Amigo’, dat hij opdroeg aan zijn voor tienerpooierschap veroordeelde jeugdvriend Bilal A. “Ik praat niet goed wat hij heeft gedaan, allesbehalve”, maakte hij duidelijk. “Het was alleen een ode aan onze onvoorwaardelijke vriendschap. Maar mocht ik slachtoffers gekwetst hebben, dan wil ik me daar wel bij hen voor excuseren.”

Eddyani bevindt zich al een tiental dagen in het oog van een politieke en mediastorm vanwege zijn nieuwe nummer ‘Amigo’, dat hij opdroeg aan zijn jeugdvriend Bilal A., die zelf ook rapt onder de naam Moreno. 

Onder meer voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) haalde zwaar uit naar Eddyani omdat het nummer de misdaden waarvoor Bilal A. veroordeeld werd - zoals tienerpooierschap - zou goedpraten. Ook de rol van het gerecht werd stevig op de korrel genomen, aangezien Bilal A. op verschillende gunstmaatregelen zoals een enkelband kon blijven rekenen, hoewel hij de voorwaarden daarvoor niet naleefde.

Lees ook

Lees ook
Beeld RV

De gangsterjaren en methoden van tienerpooier Bilal ‘Moreno’ Aazzouti

Horen ‘rap’ en ‘gangsta’ nog altijd samen?

Slachtoffer van tienerpooier getuigt: “Eén keer wilde ik niet meewerken. Hij stak mijn haar in brand”

Teleurgesteld

In een eerste reactie liet Eddyani al weten dat ‘Amigo’ weliswaar is opgedragen aan Moreno, maar inhoudelijk niet op diens verhaal berust. Volgens zijn advocaat was hij heel teleurgesteld toen hij hoorde dat zijn vriend een misstap had begaan en veroordeeld was, maar omdat hij zag dat zijn kameraad zich wilde herpakken, maakte hij een ode aan hun vriendschap, “niet aan de feiten”.  “Het nummer gaat over onvoorwaardelijke vriendschap”, klinkt het. “Echte vrienden laten elkaar niet vallen bij misstappen.”

“Ik praat niet goed wat hij heeft gedaan, alles behalve”, zei Eddyani tijdens de persconferentie. “Het ging ook niet over Moreno zelf. Maar mensen zoals hij verdienen ook een tweede kans om hun leven weer op de rails te krijgen.”

“Ik bied mijn verontschuldigingen aan de slachtoffers aan als ik hen gekwetst zou hebben”, klinkt het nog. “Ik besef dat het nummer hen geraakt kan hebben, maar dat was mijn bedoeling niet. De eerste keer dat er een ontmoeting met enkele van de slachtoffers  van tienerpooiers gepland stond, ben ik trouwens niet komen opdagen omdat ik de storm eerst wilde laten gaan liggen. Maar intussen heeft er een ontmoeting plaatsgevonden.”

‘Ik besef dat het nummer de slachtoffers geraakt kan hebben, maar dat was mijn bedoeling niet’
Soufiane Eddyani

Onvoorwaardelijk

De vriendschap met Bilal is onvoorwaardelijk, zo zegt hij nog. “Daar kan niets tussenkomen. Ik keur zijn verleden en zijn daden wel af, daar wil ik duidelijk over zijn en daar hebben we het samen ook vaak over gehad. Hij durft er ook over spreken met mij. Omdat we vrienden zijn. Ik heb het geluk dat ik een ander parcours heb afgelegd. En ik hoop dat we een positieve wending kunnen geven aan het verhaal en zo veel mogelijk slachtoffers kunnen steunen.”

Hij staat ook nog altijd achter de clip. “Ik ben er trots op, het is de manier waarop ik mijn verhaal naar buiten wilde brengen”, zegt hij. Hij vindt het wel jammer dat alles “verkeerd geïnterpreteerd” is. 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Eddyani de persconferentie samen met zijn vriend Moreno zou geven. Die laatste was er uiteindelijk echter niet bij. Hij moest werken en wilde daar geen steken laten vallen, zo klonk het. Zijn advocaat, Marijn Van Nooten, was er wel. Hij zegt nog geen informatie te hebben ontvangen over een nieuwe klacht tegen zijn cliënt. 

Moreno’s advocaat haalde ook uit naar voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA), die mee aan de basis lag van de heisa over ‘Amigo’ en de twee rappers. “Iemand die eerst tot de uitvoerende en wetgevende macht behoort en dan zo’n kritiek uit op de rechterlijke macht, kent haar plaats niet in de democratische rechtsstaat”, vindt Van Nooten. “Het zou misschien goed zijn om ook een staatssecretaris voor tweede kansen in het leven te roepen.”