© Archief AFP

Tot 5 jaar cel voor dealers en dolverliefde ex’en die cannabis en speed dealden

Een 38-jarige Nederlander moet voor vier jaar de cel in en een geldboete betalen van 24.000 euro voor grootschalige drugshandel in België. Samen met een 36-jarige Lanakenaar, die op zijn beurt vijf jaar naar de cel moet, leverde hij allerhande drugs: van speed tot cannabis. Verder had hij ook cocaïne op zak. Enkele dolverliefde (ex-)vriendinnen staken de handen mee uit de mouwen. Zij krijgen celstraffen tussen 12 maanden en drie jaar, al dan niet met uitstel.

ShDf

Het strafblad van de Nederlander blijft aantikken. Met zijn 24 eerdere Europese veroordelingen, bewees hij dat hij reeds een rijkelijk crimineel verleden opbouwde. Drugs, wapens en gewelddadige diefstallen zijn hem niet vreemd. Ook deze keer draaide hij zijn hand niet om wanneer hij de mogelijkheid had geld te verdienen aan het verhandelen van verdovende middelen. Toen zijn naam opdook in een Antwerps drugsdossier met een link naar Limburg, ging er dan ook meteen een belletje rinkelen. Onderzoekers startten het dossier op en dikte het aan met telefoontaps en observaties. “Het resultaat is het topje van de ijsberg”, aldus de procureur tijdens de zitting in september.

Per kilo

De man wist samen met een bevriende Lanakenaar een drugsnetwerk op te stellen. Speed, ketamine, cannabis en cocaïne, geen enkele drug was hen vreemd. “Verkopen deden ze trouwens niet per gram, maar per kilo”, aldus de procureur. Bovendien maakte de Lanakenaar ook zelfs GHB aan in garages in Lanaken. Uiteindelijk werd het voertuig van de Nederlander toevallig onderworpen aan een verkeerscontrole in Hasselt. De auto werd doorzocht met als resultaat 4.400 euro cash, drie kilogram amfetamines en een geladen wapen met tien patronen. “Dit zegt alles over zijn criminele ingesteldheid”, zucht de procureur. “Zelfs vanuit de gevangenis bleef de man instructies geven via zijn vriendin aan zijn Lanakense kompaan om zo de handel voort te zetten.”

Dolverliefde (ex-)vriendinnen

Drie dolverliefde (ex-)vriendinnen vielen klaarblijkelijk nog steeds in zwijm voor de charmante heren. Een handje toesteken om de handel voor hun minnaars te vergemakkelijken, deden ze met plezier. Afspraakjes regelen met dealers, verpakken van de drugs en op hun adres drugs laten leveren uit Nederland en Duitsland was nooit een probleem. Uiteindelijk hield een van de vrouwen er ook nog een eigen handel op na waardoor ze haar huisgenoot ook in het dossier betrok.

430.000 euro winst

In totaal maakten ze een winst van zo’n 430.000 euro, een bedrag dat de rechter nu verbeurd verklaart. “De Nederlander was de leider van een heuse bende”, zo klonk het bij de procureur. “Ze leverden drugs aan dealers in heel België van Oostende over Mechelen tot Tessenderlo. Heel wat afnemers hebben verklaringen afgelegd waaruit bleek dat ze al sinds de zomer van 2016 actief waren.”

De twee hoofdbeklaagden worden voor vier en vijf jaar naar de gevangenis gestuurd en moeten beide geldboetes van 24.000 euro ophoesten. Hun vriendinnen kregen celstraffen tussen twaalf maanden en drie jaar en geldboetes van 8.000 euro. Sommigen genieten van een gedeeltelijk uitstel van straf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer