Luister naar

blogs en bladen om de vrijheid van Hongkong

Nieuws
Tilly Dodds
woensdag 19 juni 2019 om 03:00
blogs en bladen
om de vrijheid van Hongkong
blogs en bladen om de vrijheid van Hongkong

om de vrijheid van Hongkong

Veel aandacht voor Hongkong, deze week in Time. Onder meer in de vorm van een opstel van de jonge dissident Joshua Wong, die zich verzet tegen de steeds knellender wordende greep van China op Hongkong. Wong werd maandag onverwacht vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij zat vanwege het verstoren van de openbare orde. Hij schreef zijn essay echter toen hij nog vastzat. Wong schrijft diep bewogen te zijn geweest toen hij de beelden zag van de betoging van 9 juni jongstleden, waaraan hij dus zelf niet kon deelnemen. Hij wijst erop dat onder bestuurder Carrie Lam de autonomie van Hongkong verder is afgenomen en de metropool steeds meer op China is gaan lijken. In een oproep daartegen stelling te nemen citeert Wong de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy: ‘Degenen die een vreedzame revolutie onmogelijk maken, zullen een gewelddadige revolutie onvermijdelijk maken.’ Wong blijft geloven dat geweldloos verzet de beste manier is om de eigen Hongkongse levensstijl veilig te stellen. Het is volgens hem tijd voor de Verenigde Staten en andere landen op om zich niet afzijdig te houden. ‘Een overwinning voor Peking is een overwinning voor autoritaire systemen overal ter wereld.’ Van het goed in de gaten houden van Hongkong gaat een belangrijke boodschap uit naar de Chinese autoriteiten, namelijk dat democratie de weg is van de toekomst, stelt Wong. Tegelijkertijd worden de burgers van Hongkong erdoor bemoedigd, omdat ze weten dat ze niet alleen staan in de strijd.

gevangen en weer vrij in Rusland

Onder druk van de publieke opinie liet het Kremlin onlangs onderzoeksjournalist Ivan ­Golunov vrij. Hij was opgesloten op grond van een nepbeschuldiging van handel in drugs, maar de werkelijke reden voor zijn arrestatie zou zijn dat hij kritische artikelen schreef over het Kremlin. Bijna tegelijkertijd werd in Tsjetsjenië Oyub Titiev vrijgelaten. Deze mensenrechtenactivist was op vergelijkbare valse beschuldigingen gevangengezet. Het lijdt geen twijfel, schrijft The Economist, dat het bevel tot vrijlating van beiden van het Kremlin kwam. Voor geen van beide arrestaties zou het Kremlin toestemming hebben gegeven. Degenen die de arrestaties verrichtten, handelden echter wel in de geest van het Kremlin. Door de vrijlating van beide gevangenen te bevelen en de politiediensten te straffen, hoopt president Vladimir Putin volgens The Economist zichzelf te portretteren als ‘de goede tsaar’ die kan vrijlaten en straffen naar eigen goeddunken. Maar van dooi is geen sprake.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’