Koningin ElisabethwedstrijdKlassieke muziek

Belgische kandidate Pauline van der Rest niet naar finale Koningin Elisabethwedstrijd

Pauline van der Rest op 11 mei, aan de vooravond van de Koningin Elisbethwedstrijd voor viool.© belga

De twaalf finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool zijn bekend. De enige Belgische deelnemer, Pauline van der Rest, is daar niet meer bij.

jc

Voor Pauline van der Rest zit de Koningin Elisabethwedstrijd erop. De enige Belgische kandidate van deze viooleditie mag terugblikken op een fantastisch parcours, met een verbluffende eerste ronde, een meeslepend recital en een uitgesproken vertolking van het Vierde Vioolconcerto van Wolfgang Amadeus Mozart. Alleen volstond dat in deze opmerkelijk competitieve editie van het concours niet om zich van een plekje in de finale te verzekeren.

De twaalf kandidaten die om de hoofdprijs mogen strijden, werden na het afronden van de halve finale zaterdagnacht bekendgemaakt. Het gaat om Hana Chang, Dayoon Yoo, Karen Su, Ruslan Talas, Anna Im, Elli Choi, SongHa Choi, Julian Rhee, Kevin Zhu, Minami Yoshida, Dmytro Udovychenko en Joshua Brown.

De twaalf finalisten.© Thomas Léonard

Vanaf maandag 20 mei gaan de finalisten twee per twee in eenzame afzondering in de muziekkapel in Waterloo. Daar krijgen ze één week de tijd om hun zelfgekozen vioolconcerto, en vooral het plichtwerk, Variations Litaniques van Thierry Escaich, in te studeren. De partituur van dat nieuw gecreëerde stuk krijgen de kandidaten voor het eerst onder ogen wanneer ze de kapel binnenkomen.

Op maandag 27 mei barst de finaleweek los. De Amerikaanse kandidate Hana Chang bijt de spits af in de Henry Le Boeufzaal van Bozar, en moet dus de wereldpremière van Variations Litaniques verzorgen. Op zaterdag 1 juni, rond middernacht, kennen we de winnaar van deze editie.