© AFP

Ze hebben er speciaal woord voor, maar zelfs voor Finnen is zoveel sneeuw in deze tijd van het jaar uitzonderlijk

Finland kreeg dinsdag te maken met uitzonderlijke sneeuwval voor deze tijd van het jaar, en dat had ook gevolgen voor het verkeer. Een grote neerslagzone trok maandagavond vanuit het oosten over het Noordse land, waarbij de regendruppels snel in ijs veranderden zodra ze de koude grond raakten. Vervolgens ging het ook hevig sneeuwen.

jvh
Bron: BELGA

In de hoofdstad Helsinki werd acht centimeter gemeten, in het zuiden viel tot twintig centimeter sneeuw. “Zo veel sneeuwval in het zuiden zo laat in de lente is ongebruikelijk, zelfs uitzonderlijk”, zegt Ville Siiskonen van het Finse Meteorologisch Instituut.

Het komt wel vaker voor dat het eind april of zelfs begin mei nog sneeuwt in Finland, en de Finnen hebben er zelfs een speciaal woord voor – ‘takatalvi’ – maar zo’n zware sneeuwval op een 23ste april, dat heeft het land niet meer gezien sinds 1972, aldus Siiskonen.

Er worden de hele dag grote verstoringen van het openbaar vervoer verwacht in de hoofdstedelijke regio. Door de aanwezigheid van ijs op de bovenleidingen als gevolg van de aanvriezende regen is onder meer besloten om het tramverkeer in het centrum van Helsinki op te schorten. Daarnaast worden er bus- en treinritten geannuleerd en vertragingen verwacht. De moeilijke weersomstandigheden spelen ook de luchthaven van Helsinki parten.

Volgens de voorspellingen zal de sneeuwval nog de hele dag aanhouden en pas ‘s avonds afnemen. De komende dagen zal het kwik naar alle verwachting weer stijgen.

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER